De portier is een invalide is een uitgever is een tijdschrift

Presentatie Halfjaarboek 5

'Dames en heren, de portier is een invalide. Welkom allemaal. Ik ben Daan Stoffelsen, en samen met Jan van Mersbergen, Erik Lindner vanuit Berlijn, Gustaaf Peek en Bart Koubaa ben ik verantwoordelijk voor dit nummer en deze bijeenkomst. Ik wil een paar aardige dingen zeggen.' Daarmee opende de presentatie van Halfjaarboek 5, dat volgende week in de boekhandels ligt, en nu al bij abonnees. Na de inleiding las Roos van Rijswijk haar verhaal voor, Arie Boomsma vertelde wat over en las voor uit Waskowsky, en Thomas Möhlmann las drie van zijn liefdesgedichten. Onze uitgeefster had geen krukken meer nodig, maar moest er wel bij blijven zitten; debutante Simone van Saarloos was wel met krukken gekomen.

'De portier was helemaal niet invalide.'

'Het was een aardige jongedame. Maar de uitgever wel. Ze was aangereden door een huurling. Door een fietskoerier. Ze verbeet de pijn en bedacht een plan om De Revisor voort te laten bestaan.

De uitgever was overigens ook een aardige jongedame. Ze had net een catalogus uit laten gaan waarin de eerste boeken van Bernke Klein Zandvoort en Emily Kocken werden aangekondigd. Eind 2010 debuteerden deze schrijfsters in De Revisor, in het eerste halfjaarboek onder nieuwe redactie, in het voorjaar van 2013 debuteren ze in boekvorm. Gefeliciteerd!

De uitgever is een portier, en misschien lijkt het literaire tijdschrift invalide. Maar dat we steun krijgen, betekent niet dat we niet sterk zijn. Tot aan dit nummer kreeg De Revisor jarenlang ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds. Het is mede dankzij het Fonds dat u de afgelopen jaren, decennia zulke mooie nummers kon lezen. Nu de overheid besloten heeft om ons belastinggeld in bultruggen en nieuwe wetten te stoppen, manken we goedgemutst verder. We hebben de steun van Querido en we hebben nog een laatste plan in behandeling bij het Fonds. We hopen een steeds zelfstandiger wezen te worden, dat sprintjes kan trekken, kan duurlopen, kan observeren, kan interpreteren.

De debutant is een invalide. U bent hier allemaal vanwege ons vijfde halfjaarboek, bij Querido, thuis. Laat het dan ook over de inhoud gaan. Dit halfjaarboek presenteren we met geweld, en met een viertal debutanten. Met essays, met proza, met poëzie. Met Mischa Andriessen, Jan Baeke, Gerard Berends, Arie Boomsma, Paul Buyck, Laurens Ham, Eva Kelder, Bart Koubaa, Erik Lindner, Jan van Mersbergen, Thomas Möhlmann, Richard de Nooy, Tonnus Oosterhoff, Gustaaf Peek, Roos van Rijswijk, Simone van Saarloos, Alfred Schaffer, John Schoorl, Daan Stoffelsen, Wytske Versteeg en Ivo Victoria. Ik beveel het u van harte aan.'

  • Boekhandels kunnen nummer 5 via Centraal Boekhuis bij Uitgeverij Querido bestellen onder isbn 9789021447148.
  • Voor lezers en klanten is hij te bestellen bij boekhandel Athenaeum, bij de ketens Selexyz, Libris en AKO en bij multimediawinkels als Bol.
  • Abonnees krijgen voor slechts € 35,- naast nummer 5 en 6 en toegang tot het archief een gratis boekenpakket, met werk van Kees 't Hart, Bart Koubaa, Willem van Toorn en Gustaaf Peek. 
  • Ook het eerste halfjaarboek van 2012 (9789021446141, bestel) is nog op die manieren te verkrijgen. Halfjaarboek 1, 2 en 3 - en vele nummers van de afgelopen decennia - zijn te bestellen via info@revisor.nl.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog