, 13 November 2014

Inleiding: Gustaaf Peek, Albe

Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer in januari (abonnees ontvangen hem nog voor de kerst - en veel meer) leiden we de komende twee maanden onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Daan Stoffelsen over Gustaaf Peeks korte verhaal 'Albe'.

Ook zijn korte verhalen waren eigenlijk altijd romans, bekende Gustaaf Peek (1975), wiens roman Ik was Amerika (2011) zowel met de BNG Nieuwe Literatuurprijs als met de F. Bordewijkprijs werd bekroond. In 2014 verscheen zijn vierde, enthousiast ontvangen, roman Godin, held, en dit verhaal.

Het is een verhaal over een nietdagelijkse dag, twee kinderen, waarbij je pas laat doorhebt dat het meisje geen naam krijgt. Ze moeten uit de klas voor een klus, en eindigen de dag met snoep. Wie zijn ze, wat zijn ze van elkaar? ‘De deur achter is open, vaak komen ze lachend aan, voordat ze binnenkomen halen ze een paar keer diep adem en doen ze even of de ander niet bestaat.’

‘Ze blaast haar wangen bol en trekt het kleed over haar hoofd, even omringt de geur van oma’s en oude kasten haar gezicht, daarna verschijnt ze weer in de lucht van klamme steen en verbrande was.’ De albe scheidt twee jonge mensen van de dood, en van het schoolleven. Wat blijft is dit verhaal over een onbewust leven.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog