, 17 November 2014

Inleiding: Niña Weijers, Unbelievable, is not it?

Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer in januari (abonnees ontvangen hem nog voor de kerst - en veel meer) leiden we de komende twee maanden onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Daan Stoffelsen over Niña Weijers' verhaal 'Unbelievable, is not it?'.

‘Ik werd rijk door twee toevalligheden, zo verschillend van aard dat ik nooit heb geprobeerd een kosmisch verband te ontdekken.’ Je gelooft het niet, toch gebeurde het. Je hoort het de verteller van Niña Weijers’ verhaal ‘Unbelievable, is not it?’ denken, een paar keer – tot de laatste zinnen. Daar komt ze mee weg, al zijn die twee toevalligheden, en een derde die zich tijdens het verhaal ontvouwt, grotesk. Kosmisch. Maar de verteller is zich daarvan bewust, en dat neutraliseert de absurditeit.

Weijers (1987) thematiseert ongeloofwaardigheid, ook in haar debuutroman De consequenties (2014). Het tweede deel van dat boek is speculatiever, de hoofdpersoon blijkt paranormale gaven te hebben, aan het hechte, realistische eerste deel blijken allerlei losse eindjes te zitten. Daar gebeurt iets, en dat is ook de kern van dit verhaal: het is ongeloofwaardig, is it not, maar er gebeurt iets. En niet zomaar.

Niña Weijers (1987), literatuurwetenschapper en redacteur van De Gids, won in 2010 Write Now! en kreeg in 2014 de Anton Wachterprijs. Het is een talent met losse eindjes en goede zinnen. Om te volgen.

Auteursportret © Yuki Kho

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog