, 24 November 2014

Inleiding: Tonnus Oosterhoff, Overbodig en schadelijk

Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer in januari (abonnees ontvangen hem nog voor de kerst) leiden we de komende anderhalve maand onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Daan Stoffelsen over Tonnus Oosterhoffs prozafragment 'Overbodig & schadelijk'.

Hij kreeg de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie, maar Tonnus Oosterhoff is ook een man van proza. Van een roman, van verhalen, van fragmenten, ook in de Revisor. En essays. Valt ‘Overbodig & schadelijk’ daaronder? Een traditioneel verhaal is het niet. Nee, dit is een onverstoorbaar bombardement van tegenstrijdigheden en stelligheden, vertrekkend vanuit de absurditeiten van de neurologie via de onmogelijkheden van de evolutie (‘Een snoek stikt in een eend. Hij leert hier niets van’) naar anekdotes en scenario’s: het ongeluk, de misdaad, de doodstraf.

Ja, zeker mens heeft een opvatting, de ene woede krijgt een lage, de andere een hoge stem, maar veeleer dan een beschouwing, een zoektocht, is ‘Overbodig & schadelijk’ een kakafonie van meningen. Allen – slakken daargelaten – zijn gelijk in de maatschappij van 2014 en zijn dus hebben gelijk en krijgen gelijk en niemand spreekt het tegen en als het misgaat, ja dan?
112 bellen?
Misdaad en straf, en alle overwegingen ad absurdum over goed en kwaad. Hier. Nu. Zonder onderscheid.

Auteursportret © Ellen Karelse

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog