, 03 December 2014

Inleiding: S.J. Naudé, Oorlog, bloeisels

Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer in januari (abonnees ontvangen hem nog voor de kerst) leiden we onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Daan Stoffelsen over S.J. Naudé's verhaal 'Oorlog, bloeisels', in de vertaling van Riet de Jong-Goossens.

Meer nog dan een verzameling woorden, zinnen, verhalen, ‘stukken’, is de Revisor een verzameling schrijvers. Ja, we zijn in de eerste plaats lezers, maar ook collega’s, niet zelden vrienden, we spitten onze mailbox door, we kijken om ons heen. De Zuid-Afrikaanse S.J. Naudé (1970) kennen we door een ontmoeting in Berlijn, nadat Erik Lindner er een jaar had gewoond. Hij debuteerde met Alfabet van die voëls, kreeg er de Jan Rabie Rapport Prize voor en een Jan Rabie & Marjorie Wallace-schrijversbeurs. In het oktobernummer van Granta verscheen een verhaal van hem. 

'Oorlog, bloeisels', werd door Martinus Nijhoffprijswinnaar Riet de Jong-Goossens (1937) vertaald. Dankzij de vertaalster van onder anderen Etienne van Heerden, Marlene van Niekerk en Karel Schoeman kunnen we nu dit bijzondere verhaal over het einde van een ziekte aan u laten lezen.

Weinig metaforen zijn zo toepasbaar en afgezaagd als die van oorlog. Maar zoals S.J. Naudé hem toepast, is heel oorspronkelijk. Zijn oorlog is niet die met de ziekte maar met de zieke. ‘De oorlog, toen het begon, ging over voedsel. Het is een geluidloze oorlog, een verzameling zwijgende veldslagen. Ze spreekt bijna niet meer. Het beneemt ook hem zijn stem, en zijn adem, die ziekte.’
Ze móét eten, maar als dat niet lukt, gaat ook de hoofdpersoon in hongerstaking. Dan duikt een oude bekende op in Johannesburg, een Japanner, een indringer. Een nieuwe strijd ontwikkelt zich, terwijl de uitkomst van die eerste oorlog vaststaat.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog