, 29 December 2014

Inleiding: Stijn van der Loo, Kleine kroniek van onschuld, spelen en verliezen

Revisor-2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer in januari leiden we onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Daan Stoffelsen over Stijn van der Loo's 'Kleine kroniek van onschuld, spelen en verliezen'.

In 2012 verscheen Stijn van der Loo’s derde roman, Slopers. Het is een boek dat te weinig aandacht heeft gekregen. Eenmaal gelezen, blijft het hangen. Vettig, afwisselend lyrisch proza over twee boerenzoons, sjacheraars, en hun noodlot. We vroegen hem om een verhaal. Het werd het drama van een jongen die redelijkheid en waanzin al wel uit elkaar kan houden, maar het verschil nog niet ervaart. Dit is de eerste zin: ‘Mijn vader hield zo van voetbal dat hij de rechtstreekse uitzending van een wedstrijd aan de andere kant van de wereld, bij ons midden in de nacht, keek met een handdoek in zijn mond.’

Daar zit een heerlijke waanzin in, het zou een flauwe anekdote kunnen worden, lachen jongens, maar het tegenwicht wordt al in de volgende alinea gegeven: ‘Mijn ouders hadden een goed huwelijk. Dat moet ook wel als je gasten in huis hebt die voor langere tijd komen uitrusten. Dan is het goed als je kunt laten zien hoe je door met elkaar te praten en argumenten uit te wisselen tot consensus kunt komen. Het heeft te maken met stijl en ook met niveau.’

Van der Loo’s verhaal is smakelijk, smeuïg en knap geschreven. De afwisseling tussen dionysisch en apollinisch is afgemeten, strak, de intimiteit – dit is een intiem verhaal – wordt nergens ranzig, de personages zijn stuk voor stuk groots. Na lezing blijft het verhaal lang hangen.

Auteursportret © Simon van Boxtel

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog