De buurt-Bruna

Boekhandel van de maand

De positie van boekhandelaren is de laatste tien jaar erg veranderd. Boekhandelaren zijn steeds belangrijker in het boekenvak: ze geven quotes achterop boeken, ze verschijnen op feestjes, ze kopen boeken in die getipt zijn door de collega’s van het boekenpanel van DWDD. Boekhandelaren spreken zich uit over boeken, Jan van Mersbergen spreekt zich uit over boekhandels in de nieuwe rubriek Boekhandel van de maand. Iedere laatste dinsdag van de maand.

Vandaag de vijfde aflevering: de Bruna aan het Olympiaplein, Amsterdam.

Van Peter Terrin kreeg ik een leestip: Beppe Fenoglio – De laatste dag. Ik had nog nooit een boek van deze Italiaan gelezen, de tips van Peter zijn altijd goed, dus ging ik zoeken. Bij de Bezige Bij kon ik het boek direct bestellen, zonder tussenkomst van een boekhandel, maar dat doe ik liever niet ook al is dat goedkoper. Ik wil graag het boek in een winkel ophalen. Toen zag ik dat het boek voor € 15,- bij Bruna te koop is en ik besloot het te bestellen mits het op te halen was in de winkel, want de winkel aan het Olympiaplein vind ik leuk.
Bij die Bruna staan naast de ingang twee grote bakken met tweedehands boeken, iedere keer als ik er langs kom koop ik een boek voor anderhalve of twee en een halve euro.
Dus ik klikte wat raak en een dag later stond er een meisje op de voicemail dat mijn ‘boekje’ binnen was en ik het op kon komen halen. Door de regen liep in de hoek om, naar het plein. Deze boekhandel is het dichstbij, ook dat telt. Ik vond het geweldig: thuis winkelen en toch voor een winkel zorgen die in het straatbeeld hele goeie boeken voor een prikkie verkoopt.

Laatst trof ik een vrouw aan bij de bakken. Ze had De passievrucht uit de bak gehaald. Grote rode sticker erop: € 2,50. Ze vroeg me of het wat was, dat boek, want ze zag me kijken. Wel goed, zei ik. Goeie ontknoping, maar wel erg veel moraal. Al op de eerste bladzijde geeft Glastra van Loon af of het nieuwe voetbalstadion dat hier gebouwd werd, de Arena. Hij was lid van de SP, en dat legde hij er in zijn proza nogal dik bovenop. Dus meteen in de opening allerlei geklaag over dat megalomane stadion, in zijn visie. Met het verhaal van die vader die ontdekt dat hij onvruchtbaar is – een ijzersterk verhaal – heeft dat voetbalstadion en de bijbehorende moraal niks te maken.
O, zei de vrouw, daar heb ik geen zin in.

Een maand later bestelde ik een thriller – Galveston – op dezelfde manier. Dat was op 25 mei. Er gebeurde heel lang helemaal niks. Niet op die dag zelf maar dat had ik niet verwacht. Niet op 26 mei, niet in de ochtend van vrijdag 27 en ook niet aan het begin van de middag – ik vind bestellen via internet bij de lokale boekhandel heel spannend want nu wist ik dat ze gingen bellen maar niet wanneer zouden ze gaan bellen.
Volgens de bevestigingmail was de verwachte leverdatum 31 mei, zes dagen nadat ik het boek besteld had. Dus ik wachtte af.
En precies toen ik op het Spui bij het feestje van 50 jaar Privédomein stond, voor boekhandel Athenaeum, waar ze het boek waarschijnlijk gewoon hadden liggen, belde een meisje van de Bruna dat mijn boek er was.

Zaterdagochtend haalde ik het boek op, samen met mijn dochter. We staken de Stadionweg over, keken even in de thrillerbak en zonder verder iets te kopen haalde ik het bestelde boek op bij de balie.
Toen ik Galveston bijna uit had bestelde ik opnieuw een thriller uit de lijst die Vrij Nederland afgelopen maand publiceerde: de beste thrillers van het jaar. Gangsterland van Tod Goldberg kreeg ook vijf sterren, en dat is volgens de beschrijvingen een goed maffiaboek.
Op 9 juni bestelde in het boek en vijf dagen later had ik nog niets van mijn Bruna aan de Stadionweg gehoord. De verwachte leverdatum was 15 juni. Weer zes dagen, dat is heel erg lang. Ik ging steeds langzamer lezen in Galveston. Bij een boekhandel aan de Beethovenstraat had ik de complete thrillertop-zes van VN al in de etalage zien liggen, maar ik wilde toch op mijn buurt-Bruna wachten.

Op 13 juni nog niks, op 14 juni nog niks. Het was wederom spannend, de bestelling van dit spannende boek. Toch werd ik aan het einde van de veertiende juni gebeld door een meisje dat in mijn buurt-Bruna werkt. Ze zei dat de bestelling klaar lag en de volgende ochtend had ik tijd om de thriller op te gaan halen, even een rustige wandeling door de buurt, langs de boekhandel. Een mooi boek trouwens, dat Gangsterland. Verrassend verhaal met vooral een heel prettige vertelstem.

Vaak hoor je dat je boeken moet bestellen bij de buurtboekhandel, ik heb ontdekt dat ook een Bruna zo’n buurtboekhandel kan zijn. Straks ga ik weer even kijken of er nog wat leuks uit de goedkope-boeken-bak te halen is.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog