, 21 November 2016

DeepDream

500 à 1000

Deze weken publiceren we vier zeer korte verhalen van Robin Kramer (1990), schrijver en redacteur. Zijn werk verscheen bij DeFusie, De Optimist, De TitaanLiter en op Passionate Platform. We vervolgen met 'DeepDream'. 'Het duurt vijftien seconden voordat de Ravensbrückfoto is bewerkt. De stapel vrouwen waarop het meisje ligt is een allegorisch bestiarium geworden: vogels met hondenkoppen, walrussen met rattenstaarten, en met vacht en losse ogen besmeurde wezens die aan geen enkel bestaand beest doen denken – de foto is niet langer zwartwit maar bevat het kleurenspectrum van met afwasmiddel gemengd water, het soort belvormige regenboog dat alleen in zonlicht ontwaard kan worden.'

Ik vind een foto uit Ravensbrück. Het meisje dat op de foto staat ligt bovenop een stapel oudere vrouwen. Ze is naakt en haar ogen zijn gesloten. De bolling van haar buik verraadt zwangerschap. De foto raakt me. Ik sla de jpg. op en haal hem door DeepDream, een door Google ontwikkeld computerprogramma dat als een neurologisch systeem werkt en verbanden legt tussen herkenbare en met elkaar overeenkomende patronen en zo nabootst wat er met ons hoofd gebeurt wanneer we dromen of hallucinogene drugs gebruiken. Het programma geeft een droomachtige kwaliteit aan foto’s, video’s of geluidsfragmenten. Het duurt vijftien seconden voordat de Ravensbrückfoto is bewerkt. De stapel vrouwen waarop het meisje ligt is een allegorisch bestiarium geworden: vogels met hondenkoppen, walrussen met rattenstaarten, en met vacht en losse ogen besmeurde wezens die aan geen enkel bestaand beest doen denken – de foto is niet langer zwartwit maar bevat het kleurenspectrum van met afwasmiddel gemengd water, het soort belvormige regenboog dat alleen in zonlicht ontwaard kan worden. Het zwangere meisje is geen dier geworden. Haar lichaam beschikt over een bepaalde boogvorming waarbij florale motieven zich over haar hoofd, borsten en buik hebben verspreid: de motieven springen uit de textuur van haar huid, alsof het graf dat haar ontzegd is uit protest uit haar lichaam is gaan groeien. Over haar buik is een ontluikende zonnebloem gegroeid, de bladeren elk een basiskleur en daar in het zwarte midden, als je goed kijkt, toch een natte hondenneus.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog