, 10 Augustus 2017

Zomerkamp (6)

redactie-ervaringen van Revisor-auteurs

Het is vakantie, tijd voor een Zomerkamp waarin de Revisor aan haar auteurs vraagt om hun ervaringen wat betreft de redactie – een van onze speerpunten – te delen.
Vandaag deel 6: Bert Natter.

‘Als ik ergens een “schrijfcursus” zie aangekondigd, liefst op een plek waar de zon schijnt, dan denk ik altijd: dat lijkt me leuk en nuttig. Ik bedoel dit niet ironisch. Enerzijds is voor mij niets zo makkelijk als schrijven, anderzijds is een goed boek schrijven het moeilijkste wat er bestaat. Als iemand mij dat dus in een week op een Grieks eiland zou kunnen bijbrengen, graag.

Met het schrijven van kort proza heb ik weinig ervaring, ik publiceerde meer romans dan verhalen. Des te blijer was ik met de wenken die de redactie van Revisor mij gaf toen ik mijn korte verhaal "1977" had ingeleverd.
De redactieleden gaven commentaar op de structuur (Daan Stoffelsen: ‘Er zit nog wat te veel lucht in’) en de stijl. Thomas Heerma van Voss viel bijvoorbeeld over:

Haar woorden lijken even als wolkjes in de lucht te blijven hangen voor ze door een hittevlaag uit de steeg worden weggeblazen.

In de marge van mijn verhaal schreef Thomas: ‘Deze zin vind ik vaag en niet passen.’ Daar had hij gelijk in.

Jan van Mersbergen stelde een radicale verandering voor, namelijk om het verhaal in tweeën te knippen en alleen het tweede deel te bewaren. Dat gebeurde overigens subtieler, letterlijk luidde het advies van Jan: ‘Het is een kwestie van knippen denk ik. De sprongen kunnen eruit. Als het verhaal bijvoorbeeld begin bij “Dit was weer zo’n ochtend waarop ik in de nacht ervoor geen genoeg van haar had gekregen, of te dronken was geweest”, bovenaan pagina 4 [dat was dus ruim over de helft van het geheel - BN], dan is er eenheid van plaats en tijd. Het eerste deel - in Paradiso - vind ik schetsmatig.’

Met deze opmerkingen in mijn achterhoofd ben ik opnieuw naar mijn verhaal gaan kijken en kwam ik er achter, hoe dommig dat misschien ook klinkt, waar het precies over ging en ook hoe dat precies moest worden verwoord.
Dat is dus een laatste tip: luister naar commentaar. De oplossingen die redacteuren en meelezers aandragen zijn nooit de enige oplossingen, maar bijna altijd legt kritiek een zwakke plek bloot. Je kunt dan met een frisse blik aan de slag met iets dat klaar leek, maar het nog niet was.’

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog