29 Oktober 2010

Esther Jansma (1958) debuteerde met de bundel Stem onder mijn bed (1988). Ze is dichter en boomarcheologe en werkt als hoogleraar dendrochronologie aan de Universiteit Utrecht. Ze publiceerde zes dichtbundels. Hier is de tijd (1998) werd bekroond met de VSB-poëzieprijs. Ze vertaalde gedichten van Mark Strand. Ook publiceerde ze proza: Picknick op de wenteltrap (1997), een verzameling van honderd miniatuurverhalen die samen een roman vormen. In november verschijnt haar nieuwe bundel Eerst en in februari een bundel essays, Mag ik Orpheus zijn? In Engelse vertaling verscheen de bundel What it is (Bloodaxe, 2008).

18 Oktober 2010

Alfred Schaffer (1973) publiceerde vijf dichtbundels waaronder Schuim (2006) en Kooi  (2008). Hij won de Hugues C. Pernathprijs, de Jan Campertprijs en de Ida Gerhardtprijs. Tot drie keer toe werden zijn bundels genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Hij woonde geruime tijd in Kaapstad.

13 Oktober 2010

Archief: Realisme volgt de waan van de dag

Realisme volgt de waan van de dag

Vandaag, 13 oktober, zou Herman Franke (1948-2010) 62 geworden zijn. Vandaag verschijnt zijn laatste roman, Traag licht. Vandaag eren we Franke, die het afgelopen decennium regelmatig bijdroeg aan De Revisor, met een tweetal verhalen, een tweetal romanfragmenten en twee essays, met de herneming van een van die twee essays: 'Realisme volgt de waan van de dag'

Het was een van de beschouwingen in het tweede nummer van 2001, het eerste onder redactie van Menno Lievers, Ilja Leonard Pfeijffer, Allard Schröder en P.F. Thomése, met als ondertitel Zoals het is. Het ging over realisme in de literatuur, en dat was een kolfje naar de hand van Franke: 'Wanneer de werkelijkheid niets voorstelt, moet je er wat van maken.' En: 'Het treurige is dat ook in veel hedendaagse, zogenaamd realistische of autobiografische romans slechts het Kellendonkse reepje betreden en beschenen wordt. Meer en meer uitgevers en schrijvers vinden dat een goede zaak, want aan fictie en fantasie hebben zij en de lezers geen boodschap.'

09 Oktober 2010

Deze week verscheen de nieuwe roman van P.F. Thomése, De weldoener. Binnenkort op deze site een interview in drie delen met de oud-Revisordebutant en -redacteur, over zijn schrijverschap, over gemankeerde alwetende vertellers, over dood en nepadel. Nu een herneming uit het archief van De Revisor: Thoméses debuut in dit tijdschrift, uit nummer 3 van 1986: 'Iemand van buiten'.

Omhoog