29 December 2010

'Orpheus' ('in woord, beeld en geluid') was het thema van De Revisor 2004.4, met onder andere een voorstudie van A.F.Th. voor zijn Drijfzand koloniseren (2006). Henk van Woerdens bijdrage was een studie voor zijn postuum met de Gouden Uil bekroonde roman Ultramarijn (oktober 2005). De scène is in grote lijnen terug te vinden op pagina 218-231, de inleiding op pagina 120-121, de Ibn al Mustakfi-passage op pagina 91-92 (zevende druk, 2007), en die herschikking wijst er al op dat deze schets niet integraal bewaard is gebleven — vooral de naam en het spel met de herinneringen van de prostituee zijn anders in de roman terechtgekomen.

Maar net als Van Woerdens Turkse brieven (gepubliceerd in De Revisor 2010.1) ondersteunt 'Orpheus in Pamfilië' niet alleen de lezing van zijn Turkse roman; het kan goed los gelezen worden, als een droomachtige duik de onderwereld in van Selimaníye, een ontmoeting van twee gelijkgezinden die elkaar bekennen maar niet kennen, de een door drank bedwelmd, de ander met professionele leugens gewapend.

28 December 2010

Momenteel werkt Jan van Mersbergen aan een roman die in november 2011 zal verschijnen. Voor De Revisor houdt hij een schrijfdagboek bij. Vanaf het eerste kleine idee is te volgen hoe dit zich langzaam ontwikkelt tot een roman en ook is te zien tegen welke dilemma’s de schrijver aanloopt. Vandaag: Het begin van Vastelaovend.

18 December 2010

Afgelopen woensdag 15 december werd de eerste Revisor gepresenteerd onder nieuwe redactie. Gustaaf Peek opende en presenteerde, Tomas Lieske las voor uit Alles kantelt, debutante Bernke Klein Zandvoort las haar bijdrage aan dit nummer voor, Daan Stoffelsen presenteerde Revisor.nl, Erik Lindner las eigen werk en Jan van Mersbergen introduceerde zijn Revisor-stuk met een bijdrage over Mercedes Sosa's 'Gracias a La Vida'.

Update 27 december: de videobeelden van de bijdrage van Bernke Klein Zandvoort en die van Tomas Lieske zijn toegevoegd.

16 December 2010

Het eerste nummer onder nieuwe redactie is gisteren gepresenteerd (tekst & beeld van de avond volgt). U kunt hem aanschaffen voor € 19,95, onder andere bij Athenaeum Boekhandel (Amsterdam, Haarlem), Van Rossum (Amsterdam), Schimmelpennink (Amsterdam), Paagman (Den Haag), H. De Vries te Haarlem, Quist (Bergen op Zoom), Koops Boeken (Venlo), Boekhandel Plukker (Schagen), Selexyz (Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Groningen) en bij elke andere boekhandel ook te bestellen.

14 December 2010

Martin Reints heeft zijn nieuwste dichtbundel Lopende zaken genoemd. Er staan gedichten in over de dingen die min of meer vanzelf behoren te gaan, de dingetjes op een dag waar je niet omheen kunt en die om aandacht vragen zonder een beroep te doen op creativiteit of passie.

De bundel staat dan ook vol met doodgewone daden (‘De auto stilzetten bij een benzinepomp’, ‘de pinpas alvast pakken’), mijmeringen (‘ik kan me nog herinneren dat ik iets van plan was’), beschrijvingen (‘Het ochtendlawaai van de vuilniswagens’) en vaak gehoorde vragen (‘waar is mijn leesbril? / of: waar is de afstandsbediening?’). Verhandelingen over voortmodderen. Is dat alles wat er is?

06 December 2010

Momenteel werkt Jan van Mersbergen aan een roman die in november 2011 zal verschijnen. Voor De Revisor houdt hij een schrijfdagboek bij. Vanaf het eerste kleine idee is te volgen hoe dit zich langzaam ontwikkelt tot een roman en ook is te zien tegen welke dilemma’s de schrijver aanloopt. Vandaag: dansende kraanvogels.

03 December 2010

Op 15 december verschijnt het vernieuwde tijdschrift De Revisor als jaarboek en als website. De nieuwe redactie, dichter Erik Lindner, romanciers Jan van Mersbergen en Gustaaf Peek, en recensent Daan Stoffelsen, maakte een selectie van de beste nieuwe verhalen, essays en gedichten.

Het resultaat is het Jaarboek 2010 van meer dan 200 pagina’s dik, en bevat de volgende hoogtepunten: een selectie uit de niet eerder gepubliceerde dagboeken van Frans Kellendonk; het eerste korte verhaal van Tomas Lieske sinds jaren; de Turkse brieven van Henk van Woerden; en een bijdrage van de New Yorkse criticus en blogger Michael Orthofer over het kosmopolitische karakter van de Nederlandse literatuur.

01 December 2010

Archief: Frans Kellendonk

Buitenlandse dienst

Frans Kellendonk (1951-1990) vertaalde onder andere romans van Henry James, Rudyard Kipling en Emily Brontë en debuteerde in 1977 met de verhalenbundel Bouwval, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Hij schreef verder onder andere het controversiële Mystiek lichaam (1986) en de essaybundel De veren van de zwaan (1987). Van 1978 tot 1983 was hij redacteur van De Revisor. In 1992 werd het complete
werk uitgegeven.

In het komende nummer verschijnen fragmenten uit zijn niet eerder gepubliceerde dagboeken. Eén verhaal noemt Kellendonk daarin in het bijzonder, onderstaand verhaal, 'Buitenlandse dienst'.

Omhoog