30 Juli 2011

27 juli bereikte ons het bericht dat Maarten Naafs is overleden bij een auto-ongeluk. Naafs (1982-2011) was schrijver en kok. Hij studeerde geschiedenis in Leeds en vervolgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij publiceerde in Vice en Passionate Magazine en schreef voor De Revisor het verhaal 'Ganzen' in het Jaarboek 2010, dat hieronder te lezen is. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en dierbaren.

13 Juli 2011

Nu menigeen het einde van literaire tijdschriften aankondigt, kan het geen kwaad naar het begin te kijken. Dirk Ayelt Kooiman, een van de oprichters van Soma én van De Revisor opende het eerste nummer van dat tijdschrift, januari 1974, met twee prozastukken, 'Souvenirs, genummerd VIII en X'. Hij was in 1971 gedebuteerd met de verhalenbundel Manipulaties, zou in 1977 voor zijn roman De grote stilte (1975) de Van der Hoogtprijs ontvangen en brak in 1982 door met Montyn.

Maar nu deze twee verhalen, van gefnuikte verwachting en grootse pijnlijkheid, van brand en een glas sherry.

04 Juli 2011

Schrijfdagboek: Bladspiegel

een dag in oktober 2010

Momenteel werkt Jan van Mersbergen aan een roman die in november 2011 zal verschijnen. Voor De Revisor houdt hij een schrijfdagboek bij. Vanaf het eerste kleine idee is te volgen hoe dit zich langzaam ontwikkelt tot een roman en ook is te zien tegen welke dilemma’s de schrijver aanloopt. Vandaag: Bladspiegel.

03 Juli 2011

Daan Stoffelsen had Bert Natters tweede roman gelezen, waarin een dertigjarige vrouw worstelt met rouw en schuldgevoel over haar zusje dat lang geleden verongelukte, met de band met haar ouders en haar geslaagde vriendinnen, en met de liefde. Waarin hoge cultuur en chicklitclichés naast elkaar bestaan, uitgesponnen seksscènes, thrillerelementen, scherpe humor, spitsvondigheid, literair vakmanschap en Joost van den Vondel op allerlei niveaus spanning oproepen. Hij had Hoe staat het met de liefde? gelezen, en hij moest er iets mee. Het werd een essay in De Revisor (2012-1) dat een uitgebreid commentaar op twee scènes, een wandelend interview met de schrijver en een paar plukjes metakritiek combineert.

Dat commentaar is niet integraal in het tijdschrift opgenomen, maar wel hier, op Revisor.nl, en op deze pagina de tekst van de betreffende scènes en een link naar een kaart in Google Maps van het Baarn van Maria en Wiggel. Zie ook de website van Uitgeverij Thomas Rap, waar het boek te bestellen is en waar leesclubvragen te vinden zijn.

Vanzelfsprekend zijn aanvullingen van harte welkom via het reactieformulier, ook op de Google Maps-kaart, waarop bijvoorbeeld de Baarnse makelaardij ontbreekt, en de locaties elders in Nederland bij mogen.

Omhoog