26 September 2011

B. Zwaal keert terug in De Revisor. Vanaf 1985 tot en met 1999 schreef hij regelmatig in het tijdschrift. De dichter debuteerde in 1984 bij Querido met Fiere miniature. De bundel opende met uiterst korte gedichten en eindigde met gedichten waarvan de regels nauwelijks op de bladzijde pasten. Dat was ook het geval met de bundels Bos in 't rot (1986), Loofhut morelle (1988), Dwang parasang (1990) en Delta mathusalem (1993). Na nog drie bundels bij Querido Dat vat (1996), Zee bestookt (1999), Een drifter (2004) publiceerde hij in de Slibreeks Vers vee (2008). Hetzelfde jaar verscheen bij Querido zijn tiende dichtbundel Zouttong, die werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs.

Deze drie gedichten stammen uit het vierde nummer van jaargang 1994. In halfjaarboek 3 zal Zwaal weer acte de présence geven.

19 September 2011

Erik Lindner liep op zijn veertiende weg uit een biologieles op het Haags Montessori Lyceum en liftte naar Parijs. Later zou hij er een tijd wonen en dichtersbijeenkomsten organiseren. Hij verbleef in Athene, Marseille, Montreal en Taipei en nam deel aan verschillende festivals. Poëzie is nergens hetzelfde, zoveel wil hij onderhand vaststellen. Voor De Revisor houdt hij zijn indrukken bij en geeft een kijkje achter de schermen.

15 September 2011

Daan Stoffelsen wil begrijpen hoe hij leest. Wanneer wordt een poging tot objectief lezen subjectief genieten? Vandaag probeert hij te doorgronden hoe hij gepakt en meegesleept werd door Peter Buwalda's Bonita Avenue. ‘“Jij hebt die foto gemaakt,” zei de man. Of was het een vraag?’ Over vaststellingen en vragen en kantelpunten.

10 September 2011

Briefjes

Een proeve van halfjaarboek 2

Dat schreef Peter Terrin 26 januari van dit jaar aan Jan van Mersbergen. Het resultaat van dit kattebelletje, de vederlichte brieven aan Christophe Vekeman, vindt u in halfjaarboek 2. Een goede aanleiding om een abonnement te nemen (slechts € 35,- voor twee halfjaarboeken, toegang tot de online Revisor-schatten en een boekenpakket met werk van Haasse, Peek, Rosenboom en Tellegen), of uw exemplaar bij een web- of boekhandel-om-de-hoek (Athenaeum, Selexyz) aan te schaffen.

Meer voorproeven? Lees het verhaal van Elke Geurts en het begin van Jan van Mersbergens essay.

07 September 2011

Op 11 november 2011 verschijnt Naar de overkant van de nacht, de nieuwe roman van Jan van Mersbergen. Voor De Revisor hield hij een schrijfdagboek bij. Vanaf het eerste kleine idee is te volgen hoe dit zich langzaam ontwikkelt tot een roman en ook is te zien tegen welke dilemma’s de schrijver aanloopt. Vandaag: Laten lezen.

Omhoog