31 Oktober 2011

Zin

Montparnasse, met zijn platte gevel, zijn winkels onderin, zijn twee ingangen links en rechts van de trap die men van twee kanten kan oplopen en zijn onwaarschijnlijk ruime liftkooi met een oorlogsverminkte erin, is ongemerkt voor ons geworden tot een vertrouwd huis : het voorportaal waar wij de stad al achter ons laten, zodat het kwartier boven de wielen niet meer telt.

E. du Perron

30 Oktober 2011

Zin

Ik voelde me in deze tijd tamelijk machteloos, maar blijkbaar nog niet machteloos genoeg om het bestaan van een overdreven hoeveelheid verhuiswagens mis te lopen.

Kees 't Hart

28 Oktober 2011

Zin

Aangekomen in het hotel kocht ik meteen een aantal Busty’s (zonder dat kan ik geen hotelkamer ingaan, daarom zijn het juist de hotels die deze dingen verkopen, ze weten dat), nam een borrel en begon, blocnote op de knie, meteen aan een nieuwe codificatie van mijn systeem.

Gerrit Krol

27 Oktober 2011

Zin

Ik kan je vingerturks en ’t vuurlands van je haar verstaan
En bijt je ogen open als bedauwde vruchten

Paul Rodenko

26 Oktober 2011

Zin

... en daar, waar ik was, en het was zomer en de zon schijnt maar ik voel geen warmte, en het land is daar, achter de huizen, en vanaf hier zie je het moeras, en de modder, en de meeuwen krijsen vanaf de kerktoren.

Nanne Tepper

12 Oktober 2011

Ik heb je paard niet gevonden

Het objectieve subject

Daan Stoffelsen wil begrijpen hoe hij leest. Wanneer wordt een poging tot objectief lezen subjectief genieten? Vandaag draait hij het nogmaals om en ontdekt waar te woest lezen hem brengt: terug bij het begin, waar alles al stond. Over Marente de Moors AKO Literatuurprijswinnende De Nederlandse maagd en een paard.

04 Oktober 2011

Twee gedichten: Jan Kuijper

Tomben van Jean Paul

Jan Kuijper (1947) debuteerde in 1973 met Sonnetten. Die vaste vorm heeft hij altijd behouden, of de gedichten nu Tomben (1989), Barbarismen (1994) of Toe-eigeningen (2005) werden genoemd. Ze gaan uit van een citaat, oorspronkelijk Nederlands of voor de gelegenheid vertaald. Albumbladen noemt Kuijper ze ook wel. Naast gedichten publiceerde hij Denkbeelden, korte aforistische teksten. Hij was geruime tijd fondsredacteur van Querido. Kort geleden hertaalde hij de Liefdesliederen van Hadewijch .

04 Oktober 2011

Hellend vlak

Achter de abonneemuur: tijdelijk en exclusief

Momentopnames, dat zijn de bijdragen aan literaire tijdschriften eigenlijk. Een verhaal, een gedichtenreeks, een essay, het is niet meer dan een tussenstop in een oeuvre. Toch blijven we auteurs graag volgen, en bieden we u graag de mogelijkheid hen te volgen. Daarom bieden we onze abonnees nu tijdelijk grote fragmenten uit nieuwe boeken van auteurs die in De Revisor stonden: vandaag Laura Broekhuysen, volgende maand Hans Groenewegen en Jan van Mersbergen. Achter de abonneemuur.

Deze eerste aflevering van de reeks kunt u gedurende een maand de eerste vijftig pagina's van de tweede roman van Laura Broekhuysen lezen, Hellend vlak.

Geboren in een IJslands fjord wordt Lidewijde, dochter van twee musici, weggehouden van de bewoonde wereld. De hellingen lijken verlaten, maar het kind, met haar fabelachtige oren, vangt geluiden op die haar onrust baren. Houdt iemand haar in de gaten? Langs kieren hoort ze, onder deuren, door de kleinste scheuren in het plafond. Met een vader van wie ze maar een glimp te zien krijgt, een moeder die er een dubbele agenda op nahoudt en een verwarrende hoeveelheid broers, wordt het in dit niemandsland steeds moeilijker om het onderscheid te maken tussen een wakend en een loerend oog.

Omhoog