31 Januari 2012

Het is vreemd om een huilbui te hebben naast een wildvreemde. Mijn oom Vincent Walter stierf in 1999. Het was mijn lievelingsoom. Hij was acteur, speelde De kleine prins in zijn eentje. Telkens verzette hij twee stappen om een andere rol aan te nemen. Hij heeft een jaar of tien Ramses Shaffy ondersteund. Nog later dreef hij café Kerk, waar acteurs en schrijvers kwamen drinken. Doeschka Meijsing kwam er. Ze raakten bevriend.

27 Januari 2012

De offerte kwam diezelfde week nog; het was niet goedkoop, maar binnen de maand zou hij een nieuwe kamer met uitzicht hebben. Ze maakten een afspraak bij de bank voor een extra lening. Het huis hadden ze acht jaar geleden gekocht en dat betaalden ze af in dertig jaar, de extra lening zou over twintig jaar lopen. Maar met de belastingvoordelen van een groene lening, die voordelen bood bij isoleren en dubbele beglazing, zou het al met al meevallen. En ze hadden geluk, firma Fiksal had nog een gaatje in hun agenda, en de weersvoorspellingen waren gunstig.

23 Januari 2012

Lunchen met De Revisor bij Spui25

31 januari: Van Mersbergen, 7 februari: 't Hart, 14 februari: Gerlach, 21 februari: Geurts

Een literair tijdschrift is meer dan een bundeling papier, meer ook dan een website. Dat willen we de komende maand onderstrepen met een reeks lunchlezingen bij Academisch-cultureel centrum Spui25. Achtereenvolgens Jan van Mersbergen (over zijn vasteloavesroman), Kees 't Hart (over Nijhoff), Eva Gerlach (over gedichten, literaire tijdschriften en haar bundel Kluwen) en Elke Geurts (over een verhaal dat een hoofdstuk is geworden in haar nieuwe roman) komen dinsdags naar het Amsterdamse Spui om u twintig minuten lang onder te dompelen in een wereld van schrijvers, lezers, van literatuur. 31 januari, 7 februari, 14 februari, 21 februari, toegang gratis, aanmelding verplicht.

20 Januari 2012

Zin

Onherroepelijk in de verdediging gedrongen, vastgelopen als een verbogen as in een beschadigde naaf. Ik kan de glibberige draai niet maken.

W.F. Hermans

19 Januari 2012

‘Dat zullen we in een handomdraai voor u oplossen, m’neer,’ zei de aannemer van Fiksal, ‘en het zijn mijn zaken niet, maar als ik u was zou ik wat aan dat dak doen. Binnen een paar jaar zakt het in, als het nog zo lang gaat duren.’
Zijn vrouw riep van beneden dat zijn zoon aan de telefoon was. Hij zat in Portugal en wilde weten of hij zijn vader zou zien op het congres in Lissabon. Hij zou bij hem kunnen overnachten maar moest dan een luchtmatras meebrengen. Peter Maes liep de trappen af, gevolgd door de fluitende aannemer.

18 Januari 2012

Zin

Het glas bier gaat rond, om beurten nemen ze een slok en na elke slok wordt het niveau weer aangevuld met wodka, tot het glas gevuld is met pure wodka.

Herman Sandman

17 Januari 2012

Zin

Er wordt vaak geklaagd over de ongeloofwaardigheid van romans en daar kan ik inkomen, maar nu ik met deze roman mijn leven op de voet gevolgd heb, kan ik met de hand op mijn hart verzekeren dat niets zo ongeloofwaardig is als het leven.

Charlotte Mutsaers

13 Januari 2012

Zonder tijd te verliezen

Achter de abonneemuur: tijdelijk en exclusief

We bieden onze abonnees tijdelijk grote fragmenten uit nieuwe boeken van auteurs die in De Revisor stonden: Laura Broekhuysen, Hans Groenewegen, Jan van Mersbergen, en nu Daan Heerma van Voss. Achter de abonneemuur. Ditmaal een groot fragment uit Zonder tijd te verliezen, de tweede roman van Heerma van Voss, die zijn Revisordebuut maakte in het tweede halfjaarboek 2011.

Voor beiden is het hun eerste vriendschap. Daniël en Xander, buurt- en leeftijdgenoten, trekken met elkaar op zoals dieren dat doen, simpelweg omdat het met z’n tweeën minder gevaarlijk is dan alleen. Na hun schooltijd vertrekken de zelfverklaarde lotgenoten naar Italië, waar Daniël valt voor de Zuid-Afrikaanse Sophie. Hun relatie, die voortdurend verandert van licht en intiem naar donker en koel, wordt voor een laatste maal op de proef gesteld wanneer Xander verdwijnt en Sophie en Daniel naar hem op zoek gaan.

In deze indrukwekkende roman over vriendschap en (on)volwassenheid, wisselt Heerma van Voss, die in 2010 debuteerde met het veelgeprezen Een zondagsman (voorpublicatie op Athenaeum.nl), speelsheid, humor en absurdisme af met spanning en ontroering. Hij schept een wereld van gedachten, personages en scènes die niet uit het geheugen zullen verdwijnen.

Wilt u meer lezen? Het boek is eenvoudig online te bestellen bij de grote webshops, maar ook bij echte boekhandels, zoals Athenaeum, Van Rossum, Stevens (Hoofddorp), Van der Velde (Leeuwarden en Groningen), Verkaaik (Gouda), Feijn (Alkmaar), Nawijn & Polak (Apeldoorn), Van Kemenade & Hollaers (Breda) Broekhuis (Hengelo), De Koperen Tuin (Goes), De Drvkkery (Middelburg), en Selexyzwinkels Gianotten (Breda en Tilburg), Van Piere (Eindhoven), Scholtens (Groningen), Heinen ('s-Hertogenbosch), en De Tille (Leeuwarden) (bent u boekhandel en verkoopt u dit boek ook? Laat het ons weten, u komt erbij).

12 Januari 2012

Halverwege de tweede trap hoorde hij de ketel verschrikkelijk hard fluiten en haastte hij zich terug naar de keuken. Hij draaide het gas uit en liep terug naar boven, drie verdiepingen hoog, meer dan negentig treden. Boven moest hij even bekomen van de inspanning. Toen hij de zolderladder naar beneden trok, viel er een plasje ijskoud water over zijn gezicht. Hij nam de zaklamp van het haakje en beklom met een klein hart de treden.

09 Januari 2012

Ketting

English Hours

De moeder van mijn oppastweeling wilde de kerstman bezoeken. De kerstman hield zich schuil in een getimmerd stalletje in Hyde Park, terwijl een slingerende rij mensen tussen koorden steeds een beetje dichter naar hem toe werd geschoven. Goedhartig zat de man in een decor van gestapelde balen stro. Zelfs in zijn wachten was hij gul.
Het stalletje hoorde bij de Winter Wonderland-kermis, maar deed als attractie niet onder voor de achtbaan. Er stonden net zoveel volwassenen als kinderen in de rij, die met iPhones, film- en fotocamera’s het wachten vastlegden. Het was ijzig koud, de rij schoof traag, de stal lag nog ver uit het zicht. Sommige kinderen begonnen te dreinen, anderen staarden weemoedig in de richting van de druk draaiende apparaten.

05 Januari 2012

Verbouwingen I

feuilleton

Vanaf 6 januari schrijft Bart Koubaa wekelijks een aflevering van zijn feuilleton Verbouwingen voor Revisor.nl. Dit is de eerste aflevering, van tien.

De lezingen die Peter Maes over de hele wereld gaf trokken volle zalen. Zijn filmpje van een kraai met één oog die een klein koolmeesje dat in het gras was gevallen heel voorzichtig oppakt en naar het nest terugbrengt was meer dan een miljoen keer bekeken, en de reacties waren onverdeeld positief.

Alleen in de academische wereld was er onenigheid. Vooral Amerikaanse onderzoekers konden de gebeurtenis moeilijk plaatsen; een evolutiebioloog aan de universiteit van Michigan ging er zelfs van uit dat het filmpje nep was, maar ook in Parijs en Leuven verschenen sceptische artikelen. Een uitzondering, noemden ze het, een toevalstreffer. In Tokyo daarentegen reageerden ze eerder lauw. Ze waren best enthousiast over het voorvalletje, maar beschouwden het als iets normaals.

Omhoog