30 Maart 2012

Ezels

Achter de abonneemuur: tijdelijk en exclusief

We bieden onze abonnees tijdelijk grote fragmenten uit nieuwe boeken van auteurs die in De Revisor stonden: Laura Broekhuysen, Hans Groenewegen, Jan van Mersbergen, Daan Heerma van Voss, Victor Schiferli, Anton Valens, Bart Koubaa en nu Sanneke van Hassel. Ditmaal het verhaal 'Vijf miljard jaar' uit Van Hassels nieuwe verhalenbundel Ezels.

In Ezels maken we kennis met een Chinese loempiabakker en zijn stille liefde, met een moeder die alleen door Cornwall trekt en met een Amerikaanse op weg naar het Como-meer. Sanneke van Hassel haalt haar personages uit hun vertrouwde omgeving en stelt ze voor beslissende keuzes. Weggaan of blijven, de waarheid zeggen of liegen, vreemdgaan of trouw zijn – Van Hassel laat zien dat het maken of het ontlopen van een keuze vaak op hetzelfde neerkomt.

In haar nieuwe bundel schetst Sanneke van Hassel de menselijke soort met mildheid en verbazing – intussen de vraag openlatend wie de werkelijke ezels zijn.

Dit boek is te koop bij de webwinkels en Uitgeverij De Bezige Bij, maar ook bij de boekhandel bij u om de hoek. Onder andere bij de boekhandels Van Gennep, Van der Meer (Noordwijk), Verkaaik (Gouda), Athenaeum (Amsterdam, Haarlem), H. de Vries (Haarlem), Van der Meulen (Alkmaar), Feijn (Alkmaar), Deutekom (Heiloo), Plukker (Schagen), Nauta (Texel), Van der Velde (Leeuwarden), Binnert Overdiep (Heerenveen), Westerhof (Zwolle), Broekhuis (Enschede, Hengelo), Boek & Buro (Haaksbergen), Praamstra (Deventer), Nawijn & Polak (Apeldoorn), Van de Ven (Soest), Larense Boekhandel, Boekenark (Weesp), Manschot (Nieuwegein), Bert van der Heijden (Uden), Van Kemenade en Hollaers (Breda), Quist (Bergen op Zoom), De Drvkkery (Middelburg), De Vries (Zierikzee). En in de Selexyzwinkels Van Piere (Eindhoven), Scholtens (Groningen), Adr. Heinen ('s-Hertogenbosch), De Tille (Leeuwarden), Dominicanen (Maastricht) en Gianotten (Tilburg).

29 Maart 2012

Hanz Mirck (Zutphen 1970) debuteerde in 2002 met Het geluk weet niets van mij (genomineerd voor de Buddinghprijs). Daarna volgden Wegsleepregeling van kracht (J.C. Bloemprijs) en Archiefvernietiging. Als stadsdichter van Zutphen schreef hij ook de bundel Met andere ogen. Ook publiceerde hij een roman (Het godsgeschenk) en poëzie voor kinderen. Momenteel werkt hij aan zijn vijfde bundel.

19 Maart 2012

Is dat geen werk?

Een jaar zonder roman

Het was zaterdagmiddag. Ik nam mijn kinderen mee naar het De Mirandabad. Ik kreeg een idee voor een roman, schreef dat idee op in mijn kleine zwarte Moleskine boekje dat ik altijd bij me heb maar waar ik verder nooit iets in terugkijk. Ik onthoud het wel. Het idee was er opeens, maar ik had me ergens in 2011 al voorgenomen om dit jaar niet aan een roman te werken.

16 Maart 2012

De Brooklynclub

Achter de abonneemuur: tijdelijk en exclusief

We bieden onze abonnees tijdelijk grote fragmenten uit nieuwe boeken van auteurs die in De Revisor stonden: Laura Broekhuysen, Hans Groenewegen, Jan van Mersbergen, Daan Heerma van Voss, Victor Schiferli, Anton Valens en nu Bart Koubaa. Achter de abonneemuur. Ditmaal de drie eerste hoofdstukken uit Bart Koubaa's De Brooklynclub.

In het midden van de jaren zestig richten drie Amerikaanse vrienden de Brooklynclub op. In een pakhuis langs de East River organiseren ze bloedige gevechten in een oude boksring. Nadat Mayer, een jonge vastgoedmakelaar, de grote liefde van een van de oprichters verkracht voor de ogen van de leden, is de ondergang van de club een feit.
Dertig jaar later wordt Mayers levenloze lichaam in zijn appartement teruggevonden. De vermoedelijke moordenaar wordt uiteindelijk opgepakt in Groenland en naar een gevangenis in Brooklyn overgebracht, waar hij nu al negen maanden op zijn proces zit te wachten.

14 Maart 2012

Het gebeurt je toch, je ziet overeenkomsten, verbanden, samenhangen. Ook al lees je voor je lol, het potlood blijft tussen je vingers hangen. De actie in het voorlaatste Vlaamse Boekenweekgeschenk vindt op het platteland plaats, in een verbouwde boerderij, een 'gerestaureerde villa', in het nieuwste ook, in een 'fermette', maar een met ambitie, naar het voorbeeld van een haciënda, gebouwd met Boomse baksteen. En ook bij de mannen die hun vrouwen achterlaten in huizen die ze nooit gewild hebben, bij het landmetersbureau en de amateur-landmeter, bij de ijsblokjes in de whisky van de slechte vrouwen. Maar heeft het zin, dat potlood? Het is ongetwijfeld geen toeval dat Lanoye hier Claus echo't, maar komt dat door de klankkast van de literatuur of is het werkelijk betekenisvol? En doet dat ertoe?

Ik zet streepjes in Boekenweekgeschenken, maar waarvoor?

08 Maart 2012

Verbouwingen X

feuilleton

Peter Maes snoof de bosgeur op rekte zich uit en herkende het gezang van een koolmees. Het was een tijdje geleden dat hij het gehoord had. Er kwamen veel meer lage tonen in voor dan in de liedjes die de koolmezen in de stad zongen. Daar floten ze veel harder en hoger. Hij vond het meesje snel en bekeek het door zijn verrekijker: de zwarte kruin, de witte driehoekige wangvlekken en de brede zwarte band die midden over de gele borst loopt. Hij haalde een paar pinda’s uit zijn zak, legde ze op zijn hand en imiteerde de zang. Het vogeltje draaide zijn kopje een paar keer en stopte met zingen. Peter Maes hield zijn hand met de pindanoten gestrekt voor zich uit.

02 Maart 2012

Verbouwingen IX

feuilleton

Zijn vrouw vertrok met hun dochtertje naar haar moeder; hun oudste dochter hadden ze de keuze gelaten. Ze ging mee, ze kon het hem niet vergeven dat hij haar zusje had geslagen. ‘Schrijf je boekje maar over inleving en empathie, mooie praatjes, kinderboeken met clichéhumanisme,’ had ze in een opwelling geroepen. Hij wist dat ze gelijk had. Wat was zijn boek over empathie en moraal bij vogels waard als hij zelf een smeerlap was? Wat was zijn werk nog waard? Hij was niet de eenogige kraai die het koolmeesje had gered, hij had het weerloze meesje een klap gegeven, dat was zijn werkelijkheid en die was ondraaglijk omdat hij zichzelf niet kende, omdat hij zichzelf niet kon kennen.

Omhoog