27 April 2012

Marein Baas (1981) is dichter, journalist en copywriter. Hij won diverse poetryslams en trad op op poëziefestivals. Hij is een van de oprichters van het Utrechtse absurdistisch proza-collectief de Vorlesebühne en columnist bij Unstblog.nl. In het komend halfjaarboek van De Revisor debuteert hij met een reeks gedichten.

27 April 2012

Een jonge verteller

Een jaar zonder roman

Op mijn site schreef ik in april een stukje over mijn zoon en over de scheiding tussen zijn moeder en ik. Ik vertel al die stukjes zelf en wilde de boosheid van mijn zoon laten zien, en aan het einde van het blog had ik vanzelf een metafoor te pakken.

24 April 2012

Dank & vervloekt, meneer Koch.

'Van een schrijver wil je eigenlijk niet weten hoe zijn adem ruikt. Of ook hij na twee keer blazen toch gewoon mee moet naar het bureau. Je wilt niet weten hoe zijn haar 's ochtends om halfacht zit, je bent niet wezenlijk geïnteresseerd in de exacte ingrediënten van zijn ontbijtje, in zijn vrouw, in het aantal kaarsen of roze gloeilampen op zijn schrijftafel - in zijn werkmethode, de uren die hij slapend of wakend of schrijvend doorbrengt.'

Precies mijn gevoel (met uitsluiting van die werkmethode). Het is een combinatie van gêne, ergernis (om de arrogantie, de gemakzucht om jezelf centraal te stellen) en ongemak. Het kan toch niet zo zijn dat schrijver, verteller en hoofdpersoon één zijn? Herman Koch verwoordt in zijn verhaal 'Schrijven & drinken' wat me tegenstaat aan autobiografisch proza. Het zal ten dele verklaren waarom ik delen van A.F.Th. van der Heijdens Tonio niet kon verteren (zie mijn stuk in De Revisor 2011-2), en waarom ik moeite had met het perspectief van Alsteins werk (eigen observaties, eigen familiegeschiedenis, zij het geen verhalen over hemzélf, wat het alleszins beter te verstouwen maakt), en met een groot deel van Kochs verhalen. Want bedankt voor de verwoording, meneer Koch, maar vervloekt dat u er dan vervolgens toch over uitweidt, over dat drankgebruik van u.

09 April 2012

Map 7

Een jaar zonder roman

Op de harde schijf van mijn laptop (en op een usb-stick, en her en der op mijn hotmail-account, back-ups) staan in een mapje dat ‘romans’ heet zeven andere mappen die allemaal een cijfer dragen, van 1 tot en met 7, en daarachter de titel van mijn eerste roman, tweede roman, derde… enzovoort. Op die manier staan de romans niet in alfabetische maar in chronologische volgorde. Map zeven heet simpelweg 7.

03 April 2012

Dienstmededeling: tot onze grote blijdschap zijn de eerste twee jaargangen van de gedigitaliseerde De Revisor nu gepubliceerd op DBNL.org. Jaargang 1 (1974), met bijdragen van Dirk Ayelt Kooiman, Jacob Groot, Tom van Deel, Jan Donkers, Rutger Kopland, Doeschka Meijsing, Henk Romijn Meijer, Gerrit Komrij, Willem Jan Otten. En jaargang 3 (1976), met naast bovenstaanden Witold Gombrowicz, Willem van Toorn, Gerrit Krol, Willem Brakman, Nicolaas Matsier. En veel meer. Aprilvoornemen: we duiken in de schatkist en leiden enkele van deze schatten in.

Omhoog