30 Mei 2012

Een constructie van het echte

Het objectieve subject

De objectieve lezer is nimmer subjectiever dan tijdens vakantie. Deze mei, op Griekse eilanden, gingen mee: Sebald (De ringen van Saturnus), Jan-Willem Anker (zijn prozadebuut), Auster (The Invention of Solitude), Terrin (Post Mortem), Sarah Hall (The Michelangelo of Coney Island), en voor het eerst een e-reader - maar de verplichtingen bleven thuis. Toch verschenen er analyserende opmerkingen in mijn boekenschriftje, en ontstond de aanzet tot een blogpost over Terrin, en dan wel over de slotzinnen van zijn hoofdstukken.

Neem die van het eerste hoofdstuk: 'Van het prikken voelde hij niets meer. Zijn zicht was scherp, zonder bril. Scherper dan ooit zag hij de spullen die zich een weg hadden gebaand naar dit huis, zich hadden ingesleten in zijn leven.'

Dat dit hoofdstuk over meer gaat dan prikkende ogen onder de douche, blijkt pas aan het einde van het boek, maar dat weet je nu nog niet. Nu lees je een knappe combinatie van analyse ('scherper dan ooit'), intimiteit ('ingesleten', maar is daar iets mis mee?) en iets mystieks (opeens ziet de hoofdpersoon, een schrijver die in veel op Terrin zelf lijkt, scherp, zonder bril). En een goede botsing van beelden: scherpte en slijtage. En ook, en daar moet deze blogpost wel over gaan, blijkt die drievoudige karakterising van toepassing op dit boek: analytisch, intiem, wonderbaarlijk.

Uw lezer was dus ook eerst zijn objectieve ik, lachend om sleutelpassages en literaire grappen, toen zijn door-en-door-subjectieve ik, meelevend met de ouders van een ziek kind, en toen een merkwaardig mengsel, dat misschien de echte Daan Stoffelsen is. Maar wat is echt, en wat is gereconstrueerd?

Froukje van der Ploeg studeerde audiovisuele vormgeving aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Daarna volgde ze een schrijversopleiding aan 't Colofon (de Schrijversvakschool) en studeerde af in de richting poëzie. Haar werk werd voor het eerst gepubliceerd in het Hollands Maandblad in 2001. Het Hollands Maandblad kende haar in 2004 de Schrijversbeurs toe. Van der Ploegs debuutbundel Kater verscheen in 2006 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Momenteel werkt ze aan haar tweede bundel. Een aantal gedichten daaruit verschenen in het Liegend Konijn, Hollands Maandblad en Poëziekrant.

 
14 Mei 2012

Daantje gaat op reis

Een jaar zonder roman

In een periode waarin ik niet aan een roman wil werken is het herlezen van Jeroen Brouwers’ Bezonken rood geen goed idee, want die kleine roman geeft altijd goeie ideeën. Het boek staat bekend als een kamp-roman, maar voor mij gaat het boek veel meer over een complexe moeder-zoon verhouding.

03 Mei 2012

Interview Leen de Graeve

Vijf debutanten in het komende Revisor-nummer

Komend nummer van De Revisor biedt ruimte aan een vijftal debutanten. We introduceren elk van hen door middel van een kort interview. Vandaag: Leen De Graeve, van wie het verhaal 'Het been' gepubliceerd zal worden. 'Als ik schrijf, laat ik mijn lichaam condenseren in woorden. Als ik theater maak, trek ik mijn lichaam uit de woorden.'

Omhoog