20 November 2012

Vandaag vernamen wij van het overlijden van schrijver Frans Kusters (16 september 1949 - 20 november 2012). Hij was al geruime tijd ziek, laat de uitgeverij weten. Hij debuteerde in 1975 met de verhalenbundel De reis naar Brabant, waarvoor hij de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving. Zijn laatste verhalenbundel - hij schreef vooral verhalen - was Paarse dingen (2009). Scherven (2007) is een representatieve selectie uit zijn werk.

Voor De Revisor schreef hij door de jaren heen vier verhalen en één polemisch stuk, dat bij de DBNL staat.

15 November 2012

Zin

...en daar, waar ik was, en het was zomer en de zon schijnt maar ik voel geen warmte, en het land is daar, achter de huizen, en vanaf hier zie je het moeras, en de modder, en de meeuwen krijsen vanaf de kerktoren.

15 November 2012

Wij vernamen vandaag dat romancier Nanne Tepper (1962) 10 november 2012 is overleden. Hij schreef de cultroman De eeuwige jachtvelden (1995), die de Anton Wachterprijs kreeg; zijn laatste werk, De lijfbard van Knut de Verschrikkelijke, verscheen in 2008. In de jaren negentig publiceerde hij ook engele malen in De Revisor: een verhaal en twee essays.

Gustaaf Peek in een eerste reactie: 'Af en toe sla ik z'n roman De eeuwige jachtvelden open voor dat fenomenale laatste hoofdstuk, die kerel kon schrijven.' We hebben er een zin uit gelicht.

08 November 2012

Van de fietsbrug af, scherp naar rechts, snelheid maken in de tunnel, links, rechts, rechtdoor, oversteken, door het taxistraatje van hotel en Koepelkerk. En door. En door. En door. Ik ben op weg, ik heb een doel, maar mijn gedachten zijn niet daar, ze zijn nog steeds in Mexico-Stad. In een trein. Op een eiland. Ik ben op weg, ik heb een decor, niets sprookjesachtiger dan Amsterdam bij nacht en ontij, de straatstenen glimmen, de huislichten schimmen, maar ik denk na over tempo, over komma's, over stijl en functie en de verhalen waar je het uiteindelijk voor doet. Ik fiets, ik wandel niet, ik zit vast met drie schrijvers: Valeria Luiselli, Rosa Liksom, Cees Nooteboom.

Omhoog