30 December 2012

Paul Hermans (Maastricht, 1953) publiceerde gedichten in onder andere De Tweede RondeDe Revisor en in het Nieuw Wereldtijdschrift. Hij debuteerde in 1995 met Een kern van oppervlakkigheid. Daarna verschenen de bundels Inhuizig (1995), Ademnis (1999), Achteruitwaarts Vliegen (2003), Hartschelp (2007) en Spraakdoorn (2010).

22 December 2012

'Dames en heren, de portier is een invalide. Welkom allemaal. Ik ben Daan Stoffelsen, en samen met Jan van Mersbergen, Erik Lindner vanuit Berlijn, Gustaaf Peek en Bart Koubaa ben ik verantwoordelijk voor dit nummer en deze bijeenkomst. Ik wil een paar aardige dingen zeggen.' Daarmee opende de presentatie van Halfjaarboek 5, dat volgende week in de boekhandels ligt, en nu al bij abonnees. Na de inleiding las Roos van Rijswijk haar verhaal voor, Arie Boomsma vertelde wat over en las voor uit Waskowsky, en Thomas Möhlmann las drie van zijn liefdesgedichten. Onze uitgeefster had geen krukken meer nodig, maar moest er wel bij blijven zitten; debutante Simone van Saarloos was wel met krukken gekomen.

'De portier was helemaal niet invalide.'

10 December 2012

Het halfjaarboek 5 verschijnt eind december! Hij bevat bijdragen van Mischa Andriessen, Jan Baeke, Gerard Berends, Arie Boomsma, Paul Buyck, Laurens Ham, Eva Kelder, Bart Koubaa, Erik Lindner, Jan van Mersbergen, Thomas Möhlmann, Richard de Nooy, Tonnus Oosterhoff, Gustaaf Peek, Roos van Rijswijk, Simone van Saarloos, Alfred Schaffer, John Schoorl, Daan Stoffelsen, Wytske Versteeg en Ivo Victoria.

Boekhandels kunnen nummer 5 bij Uitgeverij Querido bestellen onder isbn 9789021447148. Voor lezers en klanten is hij bijvoorbeeld bij Athenaeum te bestellen.

03 December 2012

Momenteel lees ik een zwervend bestaan. Ik bedoel: niet onder bruggen en in parken, maar van boek naar boek, zonder lijn, nu eens een roman even laten liggen, dan weer terug. Om u een beeld te geven: ik was begonnen in Oek de Jongs Pier en oceaan, kwam tot een kwart, moest toen Thomas Rosenbooms De rode loper lezen (voor een recensie), vervolgens Daan Heerma van Voss' Een zondagsman (voor een avond en een blogje), snackte P.F. Thoméses Het bamischandaal tussendoor en heb nu ook Kees 't Harts Hotel Vertigo gelezen, met nog steeds de intentie om terug te keren in De Jongs Zeeland. Ondanks allerlei storende zaken - perspectiefwisselingen, bijvoeglijk naamwoorden, archaïsmen, vaagheden - wil ik doorlezen. Waarom? De Jongs 800 pagina's dikke boek is trager, moeizamer dan elk van de andere boeken waar ik langszwierf de afgelopen maand. Maar toch.

Omhoog