25 Maart 2013

Ik ben een sentimenteel man, en ik heb soms het gevoel dat me dat een minder criticus maakt. Een aantal schrijvers die ik zeer waardeer, kunnen onverschrokken sentimenteel op het pathetische af zijn. Jaap Scholten, Paul Auster. Daar worstel ik dan mee. Want als het op stijl aankomt, kan het me niet kaal genoeg zijn.

Toen deze week Henri van Boovens bestseller uit 1904, Tropenwee, letterlijk op mijn pad kwam (waarover later meer in mijn wandelzinnenessay in Halfjaarboek 6), dacht ik me in die laatste opvatting gesterkt. Pathetische troep, doorstaat de vergelijking niet met dé boeken voor dit moment, van Sebald, Cole, en zelfs tijdgenoot Nescio. En nu herlas ik ze. Au.

12 Maart 2013

Buiten adem

Over de grens

Als ik moet voorlezen in een andere taal dan het Nederlands raak ik steevast buiten adem. Ik oefen en heb les gekregen, toch lukt het vrijwel nooit echt goed te lezen omdat de tekst niet mijn ritme heeft. In het Nederlands voel ik precies aan wanneer er rust in mijn zinnen komt, dat gaat vanzelf, die pauze of spanningsmomenten. In een vreemde taal voel ik dat niet en moet ik dus veel nadenken tijdens het voorlezen en dat overbewuste maakt het lezen niet beter. Meestal zijn optredens over de grens belabberd.

07 Maart 2013

Vandaag overleed de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga aan de gevolgen van kanker. Hij publiceerde in De Revisor in 1994 het gedicht 'Het wagenhuis / Het weinhûs', dat later is opgenomen in zijn bundel Vreemde kusten / Frjemde kusten (Atlas, 1995). Na een optreden in het Institut Néerlandais publiceerde de Franse uitgever L' Oreille du Loup zijn bundel Fan oer see en fierder / De mer et d'au-delà. In 2001 ontving hij de Gijsbert Japicxprijs. Hettinga was een zeldzame bard die dichtte in de traditie van grote Keltische dichters, klank- en beeldrijk, melodieus en meeslepend. Zijn voordrachten waren befaamd. De dichter was blind, uit zijn hoofd droeg hij zijn ballades van ruime lengte voor. Als hij voorlas, kon je een speld horen vallen. De redactie van De Revisor betreurt het verlies van een groot dichter. Onze gedachten zijn bij zijn dierbaren, vrienden en familie.

07 Maart 2013

De Revisor, jaargang 7 (1980)

Nieuw materiaal toegankelijk bij de DBNL

De Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren digitaliseert gestaag voort. Vorige week kwam jaargang 7 (1980) online. 1980 was een rijk jaar, we noemen Patrizio Canaponi, Judith Herzberg, Robert Anker, Hedda Martens, H.H. ter Balkt, Gerrit Krol, Willem Brakman, Piet Meeuse, Jan Kuijper, Willem van Toorn, Paul Gellings, Elly de Waard, Jacob Groot, Leo Vroman en Ad Zuiderent. Fijn materiaal om de dagen tussen blogposts en de maanden tussen halfjaarboeken te overbruggen.

05 Maart 2013

Berlijn II

'Boeken in het Nederlands tellen niet mee'

Je moet dit jaar zien als een dans, zeg de dame van het kunstprogramma als ik aankom in Berlijn. Jij bent de man en jij moet aangeven hoe we gaan dansen.
Opvallend dat de directrice poëzievertaler is. Bij de DAAD zijn beeldend kunstenaars, componisten en filmmakers te gast. En schrijvers die geen poëzie schrijven natuurlijk.
Je kunt een jaar alleen maar schrijven of meedoen aan programma’s, festivals. Ik ben amper aangekomen, moet ter plekke verzinnen wat ik de rest van het jaar ga doen.
Let’s dance, zeg ik. Te gast in Berlijn ben je maar eenmaal. Schrijven kan ook op een hutje in de hei. En ik ben van het nieuwsgierige type.

Omhoog