30 Mei 2013

“Gedichten-op-muren, gedichten overal, behalve in boekenkasten, laat staan in hoofden van de mensen,” aldus Anton Korteweg. Ik moest daaraan denken toen de Nederlandse ambassade me halverwege het jaar in Berlijn meldde dat er op de gevel een gedicht zou komen, iets waar ik in mijn online column voor De Groene iets mee zou kunnen doen.

22 Mei 2013

Dank aan de lezers

Bij het winnen van de Jan Hanlo Essayprijs Klein

Is het aan De Revisor te danken dat Gerbrand Bakker de Independent Foreign Fiction Prize 2013 won? Natuurlijk niet. Mischa Andriessen de J.C. Bloemprijs 2013? Nee. Dat Bernke Klein Zandvoort voor de C. Buddingh'-prijs genomineerd is? Al wat meer ja; ze debuteerde immers bij ons. Het is in ieder geval zeker dat zonder De Revisor er geen Jan Hanlo Essayprijs Klein voor mij, Daan Stoffelsen, zou zijn. Dit is mijn dankwoord, de uitgeschreven versie, met de achtergronden, de registratie van de avond, de trofee.

21 Mei 2013

De kunst van de herhaling

Het objectieve subject

We draaien het objectieve en subjectieve maar eens om: ik ben een fan van Joost de Vries. Ik vind het een goede criticus, die ons durft te laten delen in zijn intuïties en onzekerheden, en ik vind hem een goede schrijver, die niet terugdeinst voor actie, humor en literaire verwijzingen. Zijn tweede roman, De republiek, laat het zien, en al heeft de literaire kritiek zich vooral gestort op de verwijzingen, de invloeden en de thema's, dit is interessanter: De Vries heeft vaart, en goede zinnen. Goede herhalingen.

17 Mei 2013

Thomas Rosenboom over de fijne kneepjes van het schrijversvak

Advertentie: abonneer je op Schrijven Magazine

In het komende nummer van Schrijven Magazine vertelt Thomas Rosenboom over de fijne kneepjes van het schrijversvak. Hij laat zien waarom zijn nieuwe roman nauwelijks verschilt van een Donald Duckstrip en legt uit waarom een verhaal over een dagje zeilen pas écht spannend wordt als er een mooi meisje met een picknickmandje in voorkomt. Verder: Jannah Loontjens over stijl & techniek, René Appel over het etiket ‘literaire thriller’ en Maria Genova over autobiografisch schrijven.

Benieuwd? Neem uiterlijk zaterdag 25 mei een (proef)abonnement op Schrijven Magazine, dan ligt dit nummer 7 juni in je brievenbus.

13 Mei 2013

In april 2011 werd ik via het Letterenfonds uitgenodigd om naar een festival in Chatenay-Malabry te komen. Demain à Pampelune was net verschenen. Ik zocht in de atlas op waar dat plaatsje ligt en mailde terug: ‘Leuk, naar Frankrijk. Dat plaatsje is vlakbij Parijs geloof ik. Er is een maar. Mijn moeder wordt die zondag 65 en geeft een feest. Daar wil ik graag bij zijn, dus als ze daar rekening mee kunnen houden...’

01 Mei 2013

Volgens Jacq Vogelaar kan je door Berlijn niet lopen. De stad zou zo gebouwd zijn dat je er alleen kan paraderen of demonstreren.
Wat sommige plekken betreft heeft hij gelijk, andere niet. Het is maar net welke straat je inslaat en welke route je neemt. Het seizoen, het uur van de dag, de verdergaande renovaties. De stad heeft nog steeds twee gezichten, al begint de scheiding poreuzer te worden, minder ingedeeld naar oost en west.

Omhoog