30 September 2015

Een vergeten regenjas

Het drogestofgehalte

In deze nieuwe reeks keert Marieke Rijneveld terug naar haar roots. Tussen het schrijven door werkt ze op een koeienbedrijf achter haar studentenhuis. Ze schrijft over haar bevindingen, verlangens, twijfels en onzekerheden. Vandaag deel 1.

*

Ze staan fier overeind, mooi geplaatst op de uier: de opgezwollen tepels die op overrijpe flespompoenen lijken, de melk gutst er in stroompjes uit terwijl er nog maar een stukje van de poten uit de schede van nummer tachtig steekt. Daaronder hangt de waterblaas, een boiler die het kalf maandenlang warm hield. Ik sta te kijken, met een fles lauwwarm water voor een kalf dat aan de diarree is. Vannacht droomde ik dat ik gevangen zat in een iglo op het erf en dat de boer mijn kin vast hield, zijn duim tussen mijn kaken duwde om de speen van de fles in mijn mond te krijgen. 

29 September 2015

Louis Stevens is de man. Echt. Lees hier de delen van Ivo Victoria's feuilleton: 'De geboorte' (met toelichting), 'De vis', 'De jeugdliefde''De vrijheid', 'De geur', 'de voorspellingen', 'de verrijzenis' en nu aflevering 8: De oorlog.

*

Louis Stevens stond tussen twee soldaten en ze keken naar de overkant van de straat waar Liza en Lotte stonden, de handen op de rug gebonden, tegen de restanten van een van de huurhuizen. Boven hem, achter het raam op de eerste verdieping, keek zijn vrouw gedwongen toe en ook al kon hij haar niet zien, ook zij huilde, zonder twijfel, en precies op dezelfde manier als zijn meisjes deden. De soldaten hielden hun wapens op hen gericht en de soldaat rechts van hem zei: ‘Van welke van de twee hou je het meest?’

24 September 2015

Zekerheid

En de winnaar is... VIII

Op de dag van de uitreiking overheerste maar een gevoel: ik ga winnen. Zeker weten. Ik hoefde de prijs alleen maar op te gaan halen, die middag. En toch was ik nerveus. Misschien was ik wel nerveus door die zekerheid.
Bij eerdere gelegenheden wist ik zeker dat ik niet ging winnen, toen ging ik naar de uitreiking om de winnaar te feliciteren, om collega-schrijvers te spreken, om uitgevers, recensenten, journalisten even te spreken. En om een biertje te drinken na afloop. Nu ging ik winnen, en alles was anders.

22 September 2015

Louis Stevens is de man. Echt. Lees hier de delen van Ivo Victoria's feuilleton: 'De geboorte' (met toelichting), 'De vis', 'De jeugdliefde''De vrijheid', 'De geur', 'de voorspellingen' en nu aflevering 7: De verrijzenis.

*

Het is twee uur ’s nachts en Louis Stevens maakt een tosti. Hij rust met beide handen op het aanrecht. De hitte van het apparaat, verpakt in de geur van geroosterde ham en smeltende kaas, slaat in zijn gezicht. Opeens staat zijn moeder naast hem.
‘Mama, wat doe jij hier,’ vraagt hij.
‘Maar schat, ik heb jouw berichtjes toch gehad?’ zegt zijn moeder.

15 September 2015

Louis Stevens is de man. Echt. Lees hier de delen van Ivo Victoria's feuilleton: 'De geboorte' (met toelichting), 'De vis', 'De jeugdliefde''De vrijheid', 'De geur', en nu aflevering 6: de voorspelling.

*

‘Ja, buurman,’ zegt een moeder terwijl ze haar eigen glas bij schenkt. ‘Het seizoen is weer begonnen.’
De kinderen razen door de straat. Vanaf het moment dat de lente de temperatuur richting vijftien graden stuwt, staan ze hier, tot diep in de herfst. Louis Stevens knikt, en laat zijn blik langs de andere ouders op de stoep gaan. De brutaliteit van hun vrolijk lachende gezichten schokt hem. Sommige van deze mensen zullen straks moeten worden gedood of verraden, op anderen zal hij met zijn leven moeten vertrouwen. Hij heeft geen andere keuze dan een glas wijn mee te drinken.

10 September 2015

Slachtoffers, een positiebepaling

Over kleur in de literatuur, door een witte lezer

Nieuwsgierigheid, daar begon het mee. Een luxepositie, iets afstandelijks. We zouden alleen maar naar de cijfers kijken, Thomas Franssen en ik, voor ons artikel in De Groene, De witte motor. De verblindende blankheid van het boekenvak. Maar het wringt. Vier reacties en een zich verdiepend twijfelpunt: wat moet ik in deze discussie, en wat zijn de consequenties van deze denkwijze? Over slachtoffers en daders. Wij tegen hen, ik tegen ons, ik...

08 September 2015

Louis Stevens is de man (5): de geur

Louis Stevens is de man

Louis Stevens is de man. Echt. Lees hier de delen van Ivo Victoria's feuilleton: 'De geboorte' (met toelichting), 'De vis', 'De jeugdliefde', 'de vrijheid' en nu aflevering 5: de geur.

*

Zorgvuldig hanteerde Louis Stevens het vlijmscherpe keukenmes bij het snijden van een teentje look, met het oog op de bereiding van zijn alom geroemde pasta carbonara. Vanuit de woonkamer hoorde hij het bekende meldingsgeluid van zijn smartphone en even later kwam zijn vrouw de keuken binnen.
‘Je hebt een berichtje. Van een zekere Farah,’ zei zijn vrouw terwijl ze naast hem kwam staan. Louis Stevens keek niet op, maar concentreerde zich ten volle op het vermalen van het teentje look en zei: ‘Farah.’

07 September 2015

Опције? | Servië

Bekende vreemden

Voor Revisor.nl spreekt Richard de Nooy in een nieuwe reeks korte verhalen onbekenden aan. Hij schrijft de verhalen van 'Bekende vreemden'. Bekend, want ze komen ook voor in zijn nieuwe roman (werktitel Vreemdenliefde). Een voorloper was 'Annunaki', verwante verhalen stonden op A Quattro Mani. Na 'Morfine', 'Rostjni Dan' en 'Skeledžija' is dit de vierde aflevering.

*

  • Zelfmoord.
  • Vluchten over de grens.
  • Een bom onder de stadsraad.
  • Hun vragen afwachten.

Je streept ze door. Allemaal onzin. Maar zo’n lijstje helpt wel om de paniek te bedwingen, je gedachten op orde te brengen. Je bent niet voor niks griffier geworden. Alles op een rij. Even terug.

Wat zijn de feiten?

04 September 2015

Mathijs Gomperts (1988) werd geboren in Amsterdam alwaar hij zijn jeugd doorbracht. Na enkele emigraties naar onder andere Parijs, Berlijn en New York studeerde hij af in de 'filosofie van de literatuur' aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als docent filosofie, redacteur, programmamaker bij Perdu en als uitgeverij-assistent bij Uitgeverij Van Oorschot.

01 September 2015

Louis Stevens is de man. Echt. Lees hier de delen van Ivo Victoria's feuilleton: 'De geboorte' (met toelichting), 'De vis', 'De jeugdliefde' en nu aflevering 4: de vrijheid.

*

Haar moeder zou die dag een operatie ondergaan. Een eenvoudige ingreep, weliswaar onder volledige narcose maar zoals de chirurg had gezegd: ‘Om deze operatie te laten mislukken, moest je echt je best doen.’

Toch sprong Louis Stevens die avond bij het eerste gerinkel onmiddellijk op en liep met kwieke pas van de ene zijde van de woonkamer naar de andere om de telefoon op te nemen terwijl hij zijn vrouw gebaarde rustig te blijven zitten. Alsof hij het wist. En in zijn herinnering zou dat inderdaad zo zijn: hij wist het, had het meteen geweten en zou altijd opgelucht blijven dat zijn intuïtie ervoor had gezorgd dat hij het was die de hoorn tegen zijn oor drukte en hoorde hoe de vader van zijn vrouw begon te giechelen en zei: ‘Ze is dood.’

Omhoog