30 November 2015

De novelle Oase van Jan van Mersbergen verscheen als papieren geschenk in in de Week van het Venlose Verhaal. In december is het boek gratis te downloaden, door hier te klikken.

Over twee broers, Dahir en Sulayman, en een onopvallend restaurant. Van Mersbergens decembercadeau!

26 November 2015

Willem Thies (1973) was medeoprichter van het literaire punkrocktijdschrift Zeroxat. In 2006 debuteerde hij met de dichtbundel Toendra, die is bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In 2008 volgde zijn tweede bundel, Na de vlakte, genomineerd voor de J.C. Bloemprijs, en in 2012 Twee vogels één kogel. Onlangs verscheen zijn vierde bundel: Meer mensen dan reddingsvesten.

Foto: Hugo Keizer

24 November 2015

Sardienen

Koubaa vs. Koubaa 4

Wie we daar hebben! Koubaa, waar heb jij gezeten?
Da’s een lang verhaal, Koubaa.
Dat is toch jouw ding: verhalen vertellen, kom op!
Ik weet niet of ik er zin in heb.
Zin of niet, je hebt zelf gezegd dat alles bruikbaar is, dat je vijfentwintig uur per dag schrijft. Waar was je?
Hoofdzakelijk in mijn hoofd.
In je hoofd. Was het daar leuk? Was het zomer in je hoofd? Heb je gezwommen, met je kinderen op het strand gespeeld, heb je vis gegeten... gevliegerd… heeft je vrouw je haar geknipt? 
Ik heb voornamelijk geschreven.
Zo, dat is een begin, en wat heb je zoal geschreven?
Een roman.
Nou, een roman. Heeft hij een naam?
Hij heet Een goede vriend.

18 November 2015

Rinske Kegel  (Haren 1973) is schrijfster en illustratrice. Zij publiceerde onder andere bij literair tijdschrift Op Ruwe Planken, De Gids, Extaze, Het Liegend Konijn en De Uitvreters. Ze won de derde prijs van de Oostende Poëzieprijs 2013/2014 en de eerste prijs van de VUMC Poëzieprijs 2015.  Ze trad op bij onder andere Onbderf'lijk Vers en Dichters in de Prinsentuin. Ze bracht onlangs zelf een bundel uit met tien gedichten: Als ik win verlies ik mijn reputatie als verliezer.

16 November 2015

Marieke Rijneveld over Parijs: '... hoe je biddend op de  / bedrand zei dat je hoopte dat de wereld net als opa zou rusten in vrede, / de wereldbol op je nachtkastje alleen uit water bestond als je er een harde / draai aan gaf, en je dacht: iedereen die nu gemene plannen heeft, verdrinkt.'

Lees hier het gehele gedicht.

10 November 2015

Voor Revisor.nl spreekt Richard de Nooy in een nieuwe reeks korte verhalen onbekenden aan. Hij schrijft de verhalen van 'Bekende vreemden'. Bekend, want ze komen ook voor in zijn nieuwe roman (werktitelVreemdenliefde). Een voorloper was 'Annunaki', en n'Morfine''Rostjni Dan''Skeledžija' is dit de vijfde aflevering.

*

Je schrijft een roman over vreemdenliefde. Daar valt een hoop over te zeggen, daarom breng je veel tijd thuis door, alleen, achter de computer. Eigenlijk zou je vaker naar buiten moeten om met vreemden en vreemdelingen te praten, maar dat is tijdrovend en vaak zinloos. De enige vreemdeling die je regelmatig ziet is Tatyana, de Bulgaarse schoonmaakster die wekelijks langskomt om een ochtend lang in huis rond te lopen met een stofdoek in één hand en haar telefoon in de andere. Je praat niet graag met haar, deels omdat je heel druk bezig bent met je nieuwe roman, maar vooral omdat Tatyana zenuwtergend langdradige verhalen vertelt, met veel geweeklaag en volstrekt ongeloofwaardige plotwendingen.

05 November 2015

Wat de boer kent, vreest hij niet

Het drogestofgehalte

In deze nieuwe reeks keert Marieke Rijneveld terug naar haar roots. Tussen het schrijven door werkt ze op een koeienbedrijf achter haar studentenhuis. Ze schrijft over haar bevindingen, verlangens, twijfels en onzekerheden. Vandaag deel 2.

                                                                 *

04 November 2015
F. Starik (1958) is dichter en schrijver. Moeder doen, het relaas over een demente moeder en een mantelzorgende zoon, beleefde recent een derde druk. Zijn tiende bundel Staat verschijnt vandaag. Presentatie om 19:00 in Kapitein Zeppos te Amsterdam. 
Omhoog