31 Mei 2016

Waar is Wally?

Boekhandel van de maand

De positie van boekhandelaren is de laatste tien jaar erg veranderd. Boekhandelaren zijn steeds belangrijker in het boekenvak: ze geven quotes achterop boeken, ze verschijnen op feestjes, ze kopen boeken in die getipt zijn door de collega’s van het boekenpanel van DWDD. Boekhandelaren spreken zich uit over boeken, Jan van Mersbergen spreekt zich uit over boekhandels in de nieuwe rubriek Boekhandel van de maand. Iedere laatste dinsdag van de maand.

Vandaag de vierde aflevering: Koops in Venlo.

24 Mei 2016

Stomme antwoorden

Klein hoofd deel 8

We moesten eten van de hapjes die de therapeute op tafel had gezet en intussen ons huiswerk, een schrijfopdracht, bespreken. Kees vond het confronterend om over zijn jeugd te schrijven, over zijn moeder, die hem regelmatig strafte door hem tijdens het eten in de hoek van de kamer te laten staan, met zijn gezicht naar de muur. Zijn ouders en broers kauwden en slikten alsof hun leven ervan afhing, zei hij. Sinds de dood van zijn jongste broer werd er aan tafel weinig gesproken. Het broertje was onder een vrachtwagen gekomen toen hij met Kees op weg was naar school.

18 Mei 2016

Voorbijgangers

Satellietverhaal

Voor Revisor 11 (koop dat nummer! Neem een abonnement!) schreef Wytske Versteeg het verhaal 'De levenden', over een vrouw die terugkeert onder de mensen, en een vreemde, met een cowboyhoed. Op ons verzoek schreef Versteeg de non-fictievariant van het verhaal, een satellietverhaal, 'Voorbijgangers'.

*

Na dagen gedroogd voedsel hopen we op een goed ontbijt, maar daarvoor komen we net te laat aan bij het restaurant aan het begin van de trail. In plaats daarvan eten we ijsjes, het enig eetbare dat te verkrijgen valt, en bekijken de kranten: Robin Williams is dood. Een stel uit Santa Cruz geeft ons een lift terug naar de vallei en daar nemen we de bus terug naar de bewoonde wereld. In El Portal, vlak buiten Yosemite, het motel. De Cedar Lodge werd berucht nadat een motelmedewerker drie vrouwen ombracht die kort daarvoor in het motel hadden verbleven. Wie de berichten over de Yosemite-moorden terugleest, ziet hoe het afgrijzen niet slechts betrekking heeft op de misdaad zelf. Het gaat om de plek waar de moorden gepleegd zijn; de zuiverheid van Yosemite is besmet, het paradijs verloren.

12 Mei 2016

Onder de bomen

500 à 1000

Bij de laan omhoog naar school komen we elkaar vaak tegen, in dat bekakte dorp waar iedereen iedereen kent. Hij komt van de ene kant en ik van de andere. Hij is een jaar jonger en ik geloof niet dat we elkaar vaak groeten, hoewel we vrienden delen. Hij is klein en verlegen. Hij is ook knap en slim, maar zijn broer is knapper en slimmer.
Wanneer hij gaat studeren logeert hij een paar weken bij mij, ik woon al een jaar in de stad. Ik maak mee hoe studenten hem ontgroenen, zie hem de fouten maken die ik ook heb gemaakt.
Hij slaapt een keer met een meisje dat op dat moment mijn vriendin is, een klein wicht met grote tieten. We staan op een feest als hij het opbiecht en anderen kijken toe, hij zegt: ‘Alle recht me op mijn bek te slaan.’ Ik hoor hem aan, ik weet me nog minder raad met de situatie dan hij.

11 Mei 2016

Dit is water

Voorpublicatie nummer 11

Roelof ten Napel (1993) groeide op in Friesland en ging daarna wiskunde studeren in Utrecht. Zijn debuut Constellaties verscheen in 2014 bij Uitgeverij Atlas Contact, en hij was in 2015 laureaat van een C.C.S. Crone-stipendium; eerder was hij tweemaal Write Now!-finalist. Hij publiceerde eerder in onder andere Het Liegend Konijn en Tirade.

We openen Revisor 11 met het verhaal 'Dit is water'. Dit is een voorproefje. Nieuwsgierig naar de rest? Neem een abonnement (dan kun je het hele verhaal ook online lezen), of koop een exemplaar bij uw boekhandel, bijvoorbeeld bij DonnerAthenaeumBroeseVan der VeldeDe Kler of De Omslag.

Amos trok zich op aan de rand van het zwembad, keek omhoog naar het tijdenbord en besefte dat hij nooit veel sneller zou zijn dan dit. Hij liep naar het bankje waarop zijn handdoek lag, die hij over zijn hoofd sloeg. De volgende jongens gingen klaarstaan voor het startsein, het juichen van familie kaatste tegen de tegels en kreeg iets afstandelijks. Het klonk vooral holler, misschien, als van een oude opname – alsof de mensen erachter ontbraken. In gedachten speelde zijn laatste baan zich weer af, tot aan zijn hand, reikend naar de muur; de vermoeidheid in zijn spieren. Zijn coach kwam naar hem toe en Amos zei dat hij geen idee had waarom hij zwom.
— Iedereen heeft mindere dagen.
Amos knikte, maar hij had geen mindere dag.

10 Mei 2016

Iets voor een clown

Klein hoofd deel 7

Er hing een haar in de plant. Hij stond in de hoek van de kleine kamer in het gekkenhuis. Jona zat ertegenaan. Ze zei dat ze geen positief stemmende beelden had kunnen vinden voor haar filmpje. Eigenlijk kon ze zich nergens positief over voelen. Ze was vijfenveertig en had nog nooit een relatie gehad. Het voelde alsof ze niet meedeed, zei ze. Ze huilde.
De therapeute aarzelde. Dat is niet zo mooi, zei ze uiteindelijk.

06 Mei 2016

Raspberry Beret

Satellietverhaal

Voor Revisor 11 (koop dat nummer! Neem een abonnement!) schreef Sanneke van Hassel het verhaal 'Eigen grond', over vrienden die 'buiten' gaan wonen, met 'in burgerlijkheid gevangen personages', zoals Thomas Heerma van Voss het verwoordde in het Redactioneel. Op ons verzoek gaf Van Hassel een van die personages, Anita, een tweede, online leven, in dit satellietverhaal, 'Raspberry Beret'.

*

Vanachter het raam zwaait Anita de kinderen uit. Ze gaat aan de eetbar zitten, drinkt koffie en leest het plaatselijk nieuws. Er is een vuurwapen gevonden in de bossen bij de pannekoekenboerderij, Schiphol streeft Charles de Gaulle voorbij. Ze slaat de krant dicht en rookt bij het open raam. Het gras is hoog, de halmen bewegen in de wind. Anita tikt de as af op de vensterbank en gooit de peuk naast de druif die onder de vensterbank groeit. Ze ruimt de ontbijtboel niet af, ze danst wild, op een nummer van Prince. Ze springt op de salontafel, die naar links helt. Snel stapt ze op het tapijt en zet de muziek uit, middenin het nummer.

03 Mei 2016

Twee gedichten

Voorpublicatie nummer 11

Pim te Bokkel (1983) publiceerde drie dichtbundels bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. In 2007 werd zijn debuut genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Dit is hoe een storm ontstaat verscheen als laatste. Bij de olieverfschilderijen van dode dieren en verwelkte bloemstukken van Pieter Knorr schreef hij de onderstaande gedichten. Nieuwsgierig naar de gehele reeks? Neem een abonnement, of bestel een exemplaar bij uw boekhandel, bijvoorbeeld bij DonnerAthenaeumBroeseVan der VeldeDe Kler of De Omslag.

Omhoog