28 Juli 2016

Boekwinkeltjes

Boekhandel van de Maand

De positie van boekhandelaren is de laatste tien jaar erg veranderd. Boekhandelaren zijn steeds belangrijker in het boekenvak: ze geven quotes achterop boeken, ze verschijnen op feestjes, ze kopen boeken in die getipt zijn door de collega’s van het boekenpanel van DWDD. Boekhandelaren spreken zich uit over boeken, Jan van Mersbergen spreekt zich uit over boekhandels in de nieuwe rubriek Boekhandel van de maand. Iedere laatste dinsdag van de maand.

Vandaag de zesde aflevering: boekwinkeltjes.nl.

09 Juli 2016

'Het is een valkuil voor veel beginnende prozaschrijvers: scènes die niet zouden misstaan in een filmpscript met regie-aanwijzingen.' Ik las het, knikte, pakte mijn tas, sloot mijn computerscherm af, groette mijn stagiaire en nam de twee trappen die de webredactie en Spui scheidden. Het was de donderdag van de presentatie van Bart Koubaa's nieuwe roman Een goede vriend. Op Facebook postte de Querido Academie haar 29ste schrijftip. Over regie-aanwijzingen. Ik nam de trein, vroeg de conducteur of ik echt voor € 19,- mee mocht met de Intercity Direct, en pakte de proef van de roman er weer bij. Bart was goed in regie-aanwijzingen, stelde ik vast. Of was het het streng toepassen van de regel show, don't tell? Maar daardoor miste ik wat, en dat lijkt precies de bedoeling. Ik maakte aantekeningen.
Hoe een thema zich ook in de vorm kan openbaren, hoe rouw zonder emotie beschreven kan (worden?). Hoe een consequente poëtica kan irriteren en fascineren. Hoe je als criticus omgaat met de literatuur van vrienden.

28 april werd Laura Broekhuysens nieuwe boek Winter-IJsland gepresenteerd, dat voortkomt uit haar reeksen op Revisor.nl (Winter-IJsland & Zomer-IJsland). Met Laura vroegen we Bernke Klein Zandvoort en Richard de Nooy hún IJsland te beschrijven in een kort verhaal. Bij gelegenheid van de tweede druk is dit 'Struinen op IJsland', Klein-Zandvoort-IJsland.

*

In de bibliotheek vond ik het boek Struinen op IJsland. Op weg ernaar toe had ik de met kermis gevulde Dam gekruist. De bratwürsten, een geel-rode Churroswagen en een met chocoladedakpannen belegd houten huisje brachten me moeiteloos naar andere landen, maar IJsland, dat is een leegte in mijn hoofd. Een leeg land. Ik moest gedachten lenen om het te vullen. Een vriendin die er ooit met vakantie was geweest, de video's op haar telefoon, boeken, internet, films.

Omhoog