28 November 2017

Revisor 17. 10 leugenaars is verschenen! Een elfde, of als u de ongelogen werkelijkheid volgt, een vijftiende leugenaar, is Maarten Buser. Voor ons schreef hij over de selectie als leugen.

*

‘Nothing ever changes, goes the old joke, except the past’
- Patrick McGuinness

Tientallen keren heb ik hardop dezelfde vraag gesteld: ‘Wat is het verschil tussen een feit en een mening?’ Mijn bijlesleerlingen dreunden vervolgens het even catechismusachtige antwoord op: ‘Een feit kun je controleren en een mening niet.’ Ze leren dat een mening vaak niet voorafgegaan wordt door ‘ik vind’, maar gepresenteerd wordt als een feit. Toch merken ze soms opmerkingen als ‘Het Nederlandse voetbalelftal behaalde een verpletterende overwinning op de tegenstander’ aan als een feit – die overwinning kun je controleren, en dan zal het ‘verpletterende’ ook wel feitelijk zijn. Mis, natuurlijk. Zelfs als het om 20-0 zou gaan, is ‘verpletterend’ een interpretatie van de feiten.

27 November 2017

Een nieuwe maandag, nieuw verhalend proza van Shira Keller! Het vierde deel van haar feuilleton Paul.

*

4. Zon

7 Maart 1941, Batavia.

Schoenen kopen op de markt.

Deed er een volle week over om dat voornemen om te zetten in een daad. Althans, ik vertrok naar de markt. Schoenen heb ik nog steeds niet.

24 November 2017

Op dit moment vindt in Perdu de avond 'Vertel ons de waarheid (je mag liegen)' plaats, naar aanleiding van het verschijnen van Revisor 17: 10 leugenaars. Daan Stoffelsen leidde de avond in.

*

'Liegen is werkelijk een ellendige ondeugd. Alleen krachtens het woord zijn wij mens en staan met elkaar in contact. Als wij beseften hoe afschuwelijk de leugen is en wat wij ermee aanrichten, zouden wij die overtreding te vuur en te zwaard bestrijden, en met meer reden dan andere misdaden.'

Dat schreef Montaigne. Aan het einde van deze avond zullen we geen brandstapel oprichten. Dat mag niet van de brandweer. Wel krijgt iedereen een steen om de aanwezige auteurs eens goed te raken. Goed liegen moet pijn doen, nou, ze zullen het voelen. Kom, we gooien de straat steen voor steen de literatuur in.

24 November 2017

Maxim Februari, Charlotte Mutsaers, Anaïs van Ertvelde & Heleen Debruyne, Daniel Woodrell: de redactie las een interessante roman met een vette stijl; een frisse, iets te autobiografische roman, een zichzelf serieus nemend boek over seks (en schaamte!) en een cowboyboek met serieuze gesprekken over de mannenliefde.

*

Daan Stoffelsen: Maxim Februari, Klont, en Charlotte Mutsaers, Harnas van hansaplast

Ik las de afgelopen week met gemengde gevoelens. Als u de flaptekst van Maxim Februari's Klont leest, begrijpt u dat, terwijl het boek oneindig veel interessanter is dan de flaptekst suggereert. Ik kan het u afraden, trouwens, flapteksten lezen. Het thema is liegen, en op het achterplat staan de grootste leugens. (Terzijde: op de uitgeverij werd gesuggereerd andere auteursnamen op en in het nummer te zetten, zoals Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Connie Palmen, Maxim Februari. Relletje, DWDD-materiaal. Maar liegen kost nu eenmaal inspanning. Ik was er te moe voor.)

23 November 2017

Nummer 17, 10 leugenaars, met bijdragen van K. Michel, Marja Pruis, Jesse Havinga, Nicolaas Matsier, Merel Bem, Pieter Hoexum, Mischa Andriessen, Miriam Rasch, Harm Hendrik ten Napel, Daan Stoffelsen, Nicole Montagne, Bernke Klein Zandvoort, K. Schippers en Laura Broekhuysen, is verschenen! Dertien essays en een gedicht over dodelijke leugens, halve waarheden, fictie, verzwijging, zelfbedrog, bluf, geheugen. Over onszelf, over Montaigne, Coetzee, Krasznahorkai, Astrid Lindgren. ISBN 9789023465577, € 12,50, bij uw boekhandel.

Abonnee worden en het nummer thuiskrijgen? Dat kan, 4 nummers en een welkomstgeschenk voor € 40,-. Eerst voorproeven? Op Athenaeum.nl staat het eerste deel van het essay van Marja Pruis.

19 November 2017

Nieuw verhalend proza! Het derde deel van Shira Kellers feuilleton Paul.

*

3. Spiegel

Augustus 1938, Batavia.

De baby is nu vijf weken oud. Ik lig de hele dag op bed, te luisteren naar de regen buiten, naar de baby die huilt, naar de baboe die liedjes zingt die ik niet ken, die die baby straks wel kent. Het is meer haar kind dan het mijne.

10 November 2017

Charlotte Mutsaers, Tom Lanoye: de redactie kijkt terug naar het interview met Lanoye en vooruit naar dat met Mutsaers, en leest een actuele monoloog over terrorisme vanuit moedersperspectief en een pijnlijk intieme roman over een broer. (Plus: de ECI Literatuurprijs-winnaar werd door ons heel wisselend besproken. Lees Jan & Daan over het boek.)

*

Thomas Heerma van Voss: Charlotte Mutsaers, Harnas van Hansaplast

Na de afgelopen weken is het haast onmogelijk geworden om iets over Harnas van Hansaplast te schrijven of te zeggen zonder ten minste zijdelings de recente Mutsaers-controverse te bespreken, en daar valt natuurlijk ook genoeg over te zeggen: de hele situatie is een bijzonder vreemd, ongemakkelijk samenraapsel geworden van onbegrijpelijke en onbegrepen standpunten, van heftige en extreem overtrokken reacties (ik tuimel eerlijk gezegd van de ene verbazing in de andere). Maar omdat dit een leesrubriek is – en ook omdat ik zoals zo vaak denk: wat heb ik er nu nog aan toe te voegen, aan alle meningen en klanken? - beperk ik me hier tot mijn bevindingen over de roman zelf: Harnas van Hansaplast is een geslaagd boek, zonder meer. Levendig, speels, bij tijd en wijle werkelijk ontroerend. Een boek dat, zoveel mag duidelijk zijn, al dan niet terechte of bedoelde relletjes eromheen helemaal niet nodig heeft.

08 November 2017

Nieuw verhalend proza! Deel 2 van Paul, het fictiefeuilleton van Shira Keller.

*

2. Alles mooi

17 januari 1935, Batavia.
Fritz zei: ‘Misschien moest je maar even gaan liggen. Je bent een beetje de kluts kwijt door alle veranderingen.’ Hij glimlachte daarbij.
‘Ben je niet boos?’ (Ik.)
Hij: ‘Als je denkt dat het helpt als je hem een brief schrijft moet je hem een brief schrijven.’

06 November 2017

Nieuw proza op Revisor.nl! Else Boer schreef 'Kraaien', het verhaal van een huis en een tuin en een geschiedenis.

*

De eerste keer doe ik niet open. Het geknerp van het grind waarschuwt me, ik verschuil me in de keuken en wacht tot er niemand meer voor de deur staat. De tweede keer ben ik minder oplettend. Toevallig sta ik in de gang, het oude brood al in mijn handen. Ik zie Harry van twee huizen verder duidelijk door de ruiten, al zit er een grijze, vettige laag over het glas. 
'Ik kom namens de gemeente,' zegt Harry. 
'O,' zeg ik, en ik leg het brood op het gangkastje dat Arnie's moeder me heeft gegeven nadat zij en ik uit elkaar waren gegaan. Ze vond dat ik te weinig meubels had en noemde het huis 'net een leeggeroofd mausoleum'.
'Het is nu toch alweer even geleden,' zegt Harry. 'Je weet wel. Het ongeluk.'

03 November 2017

De redactie las twee boeken over broers: de twee manspainende broers van de nieuwe Joost de Vries en de zeer uiteenlopende broers die in R.J. Ellory's Broedertwist steeds verder en verder uit elkaar gedreven worden.

*

Jan van Mersbergen: R.J. Ellory, Broedertwist

De broedertwist uit de titel van R.J. Ellory’s mooie literaire thriller wordt pas in hoofdstuk 17 volledig duidelijk. Daarvoor hebben we gelezen over de broers Evan die in de gevangenis zit en zijn broer Carson, die inmiddels sheriff is. Als de kamergenoot van Evan vrijkomt geeft de achterblijver deze Henry een brief mee die hij aan de dochter van Evan moet geven, en die taak neemt Henry uiterst serieus. In het dorpje waar de dochter te vinden moet zijn is broer Carson sheriff. Genoeg stof voor een prima verhaal in het heden: gaat hij die dochter vinden en hoe verhouden de broers zich nu?

02 November 2017

De DBNL heeft een nieuw stapeltje Revisors gedigitaliseerd! Dat betekent vrije toegang tot werk van onder anderen Gerbrand Bakker, Elke Geurts, Peter Terrin, Victor Schiferli, Anneke Brassinga, Daniel Cunin, Richard de Nooy, Hans Groenewegen, Maartje Wortel, Maarten van der Graaff, Charlotte Mutsaers, Arjen van Veelen, Wim Brands, Auke Hulst, Gustaaf Peek, Jamal Ouariachi, Daan Heerma van Voss (2011), Bertram Mourits, Ruth Lasters, Merijn de Boer, Eva Meijer, Tonnus Oosterhoff , Alfred Schaffer, Roos van Rijswijk, John Schoorl, Eva Kelder, Jan Baeke, Simone van Saarloos, Thomas Möhlmann, Wytske Versteeg, Ivo Victoria, Arie Boomsma (2012), Rob Waumans, Martin Reints, Arjen Fortuin, Jacob Groot, Janita Monna, Joubert Pignon, Martijn den Ouden, Nanne Tepper, Arnoud van Adrichem, Kiki Coumans, Marieke Rijneveld, Bart Koubaa, Vicky Francken, Jente Posthuma (2013), Laura Broekhuysen, Niña Weijers, Marente de Moor, S.J. Naudé, Stijn van der Loo, Saskia Stehouwer en Tomas Lieske (2014).

Omhoog