31 Mei 2018

Weggespoeld door de regen

Het laatste woord (5): De lange droogte

Over beginzinnen is veel geschreven, als Jan van Mersbergen een boek aanschaft kijkt hij eerst naar de slotzin. Die zegt soms meer over een boek dan die beginzin. In deze reeks: de analyse van het laatste woord.
Vandaag: De lange droogte van Cynan Jones.

*

‘Het regent,’ zegt zij, en ze kan hem nauwelijks verstaan.
Daarmee sluit de schrijver Cynan Jones uit Wales zijn laatst-vertaalde roman af. De lange droogte wordt afgesloten met regen, maar niet om het verhaal mooi rond te maken, daarvoor heeft Jones voldoende hoekige personages en wendingen opgeworpen. Die droogte is bijzonder, het verhaal speelt in Wales. Fijn ook, die droogte. Er is een moeras, en dat is nu opgedroogd. Het landschap verandert.

28 Mei 2018

Blitzmädel (2)

Feuilleton

In Revisor #19 (koop dat nummer, of word abonnee) staat naast heel veel ander moois het eerste deel van het minifeuilleton 'Blitzmädel'. Dit is het tweede deel.

*

Ons eerste avondmaal, afgelopen donderdag, bestond traditiegetrouw uit ingrediënten die we uit Nederland meenamen, in blauwe kratten in de auto van Leo. Hij zou samen met Ina koken, Charlotte en ik zouden het snijwerk doen en Sabor zou er als Technische Dienst voor zorgen dat alles het deed. Zoals ieder jaar zouden we tijdens het eten een toost uitbrengen, waarbij we allemaal een wens formuleerden voor het nieuwe schooljaar.
‘Het gasstel doet het niet,’ zei Sabor toen we de kratten van de auto naar de keuken hadden getild. ‘Gaskraantje vol open, geen gas.’

26 Mei 2018

Revisor 19 is verschenen

Dienstmededeling

Revisor 19 is verschenen, het doorknipte-boeketnummer, en het verdient aanbeveling. Bestel het of abonneer u! In het meinummer van Revisor staat naast nieuw werk van bekendere auteurs als Ruth Lasters (Herman de Coninckprijs), Thomas Heerma van Voss en Lies van Gasse, ook poëzie van Roberta Petzoldt en de zojuist gedebuteerde dichteres Radna Fabias, proza van Jan Kerouac (dochter van!), Roziena Salihu, Scotty Gravenberch, Iduna Paalman en Jurriaan van Eerten, en een essay van Daan Borrel over vormloosheid in het werk van Rachel Cusk en Dubravka Ugresic. En Joris van Casteren en Jeroen van Kan eren elk op eigen wijze Menno Wigman (1966-2018).

21 Mei 2018

In Revisor #19 staat naast heel veel ander moois een fragment uit Jan Kerouacs roman Trainsong, aangedragen en vertaald door Anna Visser. Online publiceren we nu een tweede fragment. Laat u verleiden, koop dat nummerof word abonnee.

 *

De volgende morgen zaten Milo en ik aan een tafeltje in de ontbijtzaal van Hotel Jan Luyken, enigszins verbijsterd dat we ons samen in Amsterdam bevonden - en ons allebei sterk bewust van de vreemdheid van alles, zogen we opgetogen en afgemat tegelijk, de vreemde vormen van alledaagsheid in ons op, als sponzen uit een andere wereld. We speelden met de onhandige kokervormige plastic verpakkingen en een hoop vleeswaren op een schaal… tot er opeens een zeer opvallend wezen verscheen.

18 Mei 2018

Blitzmädel

Feuilleton

In Revisor #19 (koop dat nummer, of word abonnee) staat naast heel veel ander moois het eerste deel van het minifeuilleton 'Blitzmädel'. Lees het vervolg de komende weken op Revisor.nl. (Update: aflevering 2 staat online.)

*

Een man ontmoeten zou natuurlijk niet het doel van deze avondwandeling moeten zijn. Ik ben hier met de groep, de sectie, dat weet ik heus, ik kan dit zelfs werk noemen. Maar als ik Rainer zie, heb ik mijn excuus klaar: even plassen.

Omhoog