21 September 2018

Jon McGregor, Marja Pruis: de redactie las een voor de Booker Prize genomineerde roman waarin wat er ook gebeurt vooral de tijd verstrijkt, en biografische literaire non-fictie.

*

Jan van Mersbergen: Jon McGregor, Reservoir 13

Meestal geef ik een boek veertig bladzijden de kans. Als ik voor die bladzijden al kijk hoe ver ik ben en steeds naar ergens in de twintig of dertig zit en ik ongeduldig wordt en het eigenlijk niet opschiet, dan leg ik het boek weg. Haalt een boek de honderd pagina’s, of beter gezegd: haal ik als lezer in een boek de honderd pagina’s, dan is het boek dus wel in orde, maar als het dan hapert is de teleurstelling groter.

12 September 2018

Er zijn gebeurtenissen die zich altijd, ook in de herinnering, in de tegenwoordige tijd afspelen. Ze zweven aan, blijven even, trekken zich dan weer terug. De tegenwoordige tijd is onbeholpen, maar eerlijk, heeft nog niet de tijd gehad zich te bedenken, te corrigeren, excuses te verzinnen, zijn rauwheid te maskeren of te verfraaien.

2006, Het satijnen hart. Een kunstenaar in ruste leest dat zijn grote geliefde, dat rotwijf dat hem verliet, overleden is. Hij is oud.

12 September 2018

Kleinigheden zijn belangrijk, zei de dominee en schreef god voortaan met een kleine letter. De moedervlek onder het haar van de geliefde; wie die niet opmerkt zal nooit helemaal een goed minnaar worden.
Elke dag om dezelfde tijd dreef er een condoom door de gracht.

1969, 'Hoe ik mijn verjaardag vierde', uit Hoe ik mijn verjaardag vierde. Details doen ertoe, dat valt niet te ontkennen. Moedervlekken ook. Maar die dominee, het condoom?

07 September 2018

Arnon Grunberg, Dennis Lehane, Mirjam van Hengel: de redactie las een volle, grunbergiaanse roman, een biografie die ook als boek geslaagd is, en een poëtisch harde thriller.

*

Daan Stoffelsen: Mirjam van Hengel, Een knipperend ogenblik

In ons Redactioneel schreef ik: 'Campert? Een Revisorauteur? Ja, in de eerste jaargangen dook hij een aantal keren op, zoals hij vaker nieuwe tijdschriften zijn zegen gaf met een gedicht of twee. Hij heeft menig tijdschrift ruimschoots overleefd.' Maar ook op een andere manier heeft Remco Campert iets betekend voor Revisor. 'Remco Campert heeft me altijd gezegd: een uitgeverij moet nooit zelf een tijdschrift beginnen, dat moeten auteurs zelf doen.' Dus als ze dan op je afstappen... Het was een van de argumenten waarmee Suzanne Holtzer, Camperts redacteur en vanaf dat moment ook de onze als tijdschriftredactie, Revisor binnenhaalde bij De Bezige Bij. Mede dankzij Campert konden we #20, onder hoofdredactie van Bernke Klein Zandvoort, maken. Dankuwel meneer Campert!

06 September 2018

Deze week verscheen Revisor #20, het Campertnummer. Rondom de verschijning hernemen we Camperts Revisorbijdragen (poëzie én proza) van weleer en poëzie van K. Michel bij zijn tachtigste verjaardag - en  mini-essays van Daan Stoffelsen, Teddy Tops' verhaal 'In de kast' en Jan van Mersbergens 'Midden in het leven'. Lezen!

Waarom ik met Arjen Lubach door de krochten van het theater liep weet ik niet meer. Om ergens een sigaret te kunnen roken, vermoed ik. Maar ik rook al jaren niet meer en of Arjen ooit gerookt heeft durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Omhoog