21 September 2018

Jon McGregor, Marja Pruis: de redactie las een voor de Booker Prize genomineerde roman waarin wat er ook gebeurt vooral de tijd verstrijkt, en biografische literaire non-fictie.

*

Jan van Mersbergen: Jon McGregor, Reservoir 13

Meestal geef ik een boek veertig bladzijden de kans. Als ik voor die bladzijden al kijk hoe ver ik ben en steeds naar ergens in de twintig of dertig zit en ik ongeduldig wordt en het eigenlijk niet opschiet, dan leg ik het boek weg. Haalt een boek de honderd pagina’s, of beter gezegd: haal ik als lezer in een boek de honderd pagina’s, dan is het boek dus wel in orde, maar als het dan hapert is de teleurstelling groter.

12 September 2018

Er zijn gebeurtenissen die zich altijd, ook in de herinnering, in de tegenwoordige tijd afspelen. Ze zweven aan, blijven even, trekken zich dan weer terug. De tegenwoordige tijd is onbeholpen, maar eerlijk, heeft nog niet de tijd gehad zich te bedenken, te corrigeren, excuses te verzinnen, zijn rauwheid te maskeren of te verfraaien.

2006, Het satijnen hart. Een kunstenaar in ruste leest dat zijn grote geliefde, dat rotwijf dat hem verliet, overleden is. Hij is oud.

12 September 2018

Kleinigheden zijn belangrijk, zei de dominee en schreef god voortaan met een kleine letter. De moedervlek onder het haar van de geliefde; wie die niet opmerkt zal nooit helemaal een goed minnaar worden.
Elke dag om dezelfde tijd dreef er een condoom door de gracht.

1969, 'Hoe ik mijn verjaardag vierde', uit Hoe ik mijn verjaardag vierde. Details doen ertoe, dat valt niet te ontkennen. Moedervlekken ook. Maar die dominee, het condoom?

07 September 2018

Arnon Grunberg, Dennis Lehane, Mirjam van Hengel: de redactie las een volle, grunbergiaanse roman, een biografie die ook als boek geslaagd is, en een poëtisch harde thriller.

*

Daan Stoffelsen: Mirjam van Hengel, Een knipperend ogenblik

In ons Redactioneel schreef ik: 'Campert? Een Revisorauteur? Ja, in de eerste jaargangen dook hij een aantal keren op, zoals hij vaker nieuwe tijdschriften zijn zegen gaf met een gedicht of twee. Hij heeft menig tijdschrift ruimschoots overleefd.' Maar ook op een andere manier heeft Remco Campert iets betekend voor Revisor. 'Remco Campert heeft me altijd gezegd: een uitgeverij moet nooit zelf een tijdschrift beginnen, dat moeten auteurs zelf doen.' Dus als ze dan op je afstappen... Het was een van de argumenten waarmee Suzanne Holtzer, Camperts redacteur en vanaf dat moment ook de onze als tijdschriftredactie, Revisor binnenhaalde bij De Bezige Bij. Mede dankzij Campert konden we #20, onder hoofdredactie van Bernke Klein Zandvoort, maken. Dankuwel meneer Campert!

06 September 2018

Deze week verscheen Revisor #20, het Campertnummer. Rondom de verschijning hernemen we Camperts Revisorbijdragen (poëzie én proza) van weleer en poëzie van K. Michel bij zijn tachtigste verjaardag - en  mini-essays van Daan Stoffelsen, Teddy Tops' verhaal 'In de kast' en Jan van Mersbergens 'Midden in het leven'. Lezen!

Waarom ik met Arjen Lubach door de krochten van het theater liep weet ik niet meer. Om ergens een sigaret te kunnen roken, vermoed ik. Maar ik rook al jaren niet meer en of Arjen ooit gerookt heeft durf ik niet met zekerheid te zeggen.

05 September 2018

Gisteren verscheen Revisor #20, het Campertnummer. Rondom de verschijning publiceren we nieuw proza van Jan Mersbergen en Teddy Tops, en mini-essays van Daan Stoffelsen, en we hernemen een gedicht van K. Michel dat hij schreef bij zijn tachtigste verjaardag. En we hernemen twee van drie bijdragen van Remco Campert aan Revisor. '1975' verscheen in het vijfde nummer van de tweede jaargang, tussen werk van Habakuk II de Balker, Chr.J. van Geel, J. Bernlef, Judith Herzberg, Willem Jan Otten, Hans Tentije, Paul Rodenko, Martin Reints en Anneke Brassinga.

*

Rare jaren, deze jaren,
niets komies, veel mislukt
rollende stenen zonder mos

05 September 2018

Gisteren verscheen Revisor #20, het Campertnummer. Rondom de verschijning publiceren we nieuw proza van Jan Mersbergen en Teddy Tops, en mini-essays van Daan Stoffelsen, en we hernemen een gedicht van K. Michel dat hij schreef bij zijn tachtigste verjaardag. En we hernemen twee van drie bijdragen van Remco Campert aan Revisor. In het dubbelnummer 9 & 10 van de eerste jaargang (1974) stelt de redactie 'Acht vragen aan twaalf schrijvers' over film & literatuur. Ook Hugo Claus, Judith Herzberg en Kees van Kooten werden bevraagd. Alleen Campert en Heere Heeresma beantwoorden de vragen in lopende tekst. Camperts biograaf Mirjam van Hengel citeert er smakelijk uit - en vertelt in Een knipperend ogenblik over de uiteindelijke opnames van Het leven is verrukkulluk.

*

In 1960 kwam er van Johan van der Keuken (toen nog Joan) een kort speelfilmpje uit, Een Zondag, waarvoor ik het scenario had geschreven. Johan kende ik al een tijdje, ik had de tekst geschreven bij een fotoboek van hem en dat vroeg hij me omdat hij op de middelbare school enige bewondering voor de vijftigers had opgedaan. De film, met o.a. een glansrol van Rob van Gennep, werd midden in de winter in Zandvoort opgenomen. Ervaringloos als ik op dat gebied was, wenste ik het filmen mee te maken.

04 September 2018

Vragen & klepels

Bij het Campertnummer

Vandaag verschijnt Revisor #20, het Campertnummer. Rondom de verschijning hernemen we Camperts Revisorbijdragen van weleer - en nieuw proza van Jan Mersbergen en Teddy Tops, en mini-essays van Daan Stoffelsen. En we hernemen dit gedicht van K. Michel bij zijn tachtigste verjaardag. Lezen!

*

In 1999 nam Campert deel aan het grote poëziefestival in Medellín. Het was een triomf. In het openluchttheater scandeerden negenduizend toehoorders, van jong tot oud, minutenlang zijn naam 'Remco, Remco'. Op straat werd hij aangesproken door bewonderaars. Hij liet daar een diepe indruk achter. Toen ik twee jaar later aan het festival deelnam, werden mij voortdurend vragen gesteld over zijn leven & werken in de verre lage landen:

03 September 2018

In de kast

Bij het Campertnummer

Morgen verschijnt Revisor #20, het Campertnummer. Rondom de verschijning hernemen we Camperts Revisorbijdragen (poëzie én proza) van weleer en poëzie van K. Michel bij zijn tachtigste verjaardag - en nieuw proza van Jan Mersbergen, mini-essays van Daan Stoffelsen en Teddy Tops' verhaal 'In de kast'. Lezen!

*

Wanneer ze die middag naar Erik fietst oefent Etta het gesprek alvast in haar hoofd. Het zal niet makkelijk worden hem de waarheid te vertellen, maar ze kan Leo niet veel langer laten wachten, en begint zich steeds vaker schuldig te voelen tegenover Erik. Daar mag je je niet door laten afleiden, spreekt ze zichzelf streng toe terwijl ze doortrapt. Ze telt elke slag van haar trappers. Nog zo'n 276 voordat ze bij zijn voordeur is.

Omhoog