11 December 2018

8. Vossengeesten

Jouw dromen tussen mijn dromen

Fiep van Bodegoms feuilleton 'Jouw dromen tussen mijn dromen' rolt door. Ze neemt ons mee naar een nabije toekomst waar mensen niet meer zijn wie ze lijken. Dat is niet erg, dat is gruwelijk, en mooi. Lees Van Bodegom! (En lees alle afleveringen tot nu toe op Revisor.nl.)

*

Ik werd wakker met de levendige herinnering aan kledingstukken die verdwenen waren. Een lange lichtblauwe jurk met bloemen en witte kraag waarvan ik de mouwen had afgeknipt. Een turquoise kasjmier wollen kuitrok met bijbehorend vestje. Een donkerblauwe wollen jas met wijde mouwen. Een beige vilten mannenjas met biezen in dezelfde kleur en zilveren knopen met reliëf die ik had vervangen door platte plastic knopen met schildpadmotief. Een recht legergroen windjack uit de jaren vijftig. De herinnering aan de verdwenen kleren deden me bijna huilen. Ik herinnerde me niet dat ik ze weggegooid had. Hoe konden die dingen zomaar verdwijnen?

06 December 2018

Auke Hulst, Ferdinand Céline: de redactie las deze week een overtuigende roman die Nixon sympathiek maakt, en een geweldige, cynische stem.

*

Daan Stoffelsen: Auke Hulst, Zoeklicht op het gazon

'Het was een hete lentedag geweest en nauwelijks afgekoeld – de rioollucht van de Potomac overheerste het zoet van de Rozentuin en kondigde een helse zomer aan. Het was onbewolkt, de halve maan schitterde met gestolen licht en de sterren waren te talrijk om te tellen, maar nooit zo talrijk als ze in de droge berglucht rond Prescott, Arizona waren geweest, waar hij ooit drie opeenvolgende zomers Harold en moeder had bezocht in een kolonie voor tbc-lijders. Hij voelde zich vreemd opgetogen, bevrijd zelfs: een gekooid dier dat eindelijk was losgelaten.'

05 December 2018

Het is feest bij Revisor! Mede dankzij het Nederlands Letterenfonds kunnen we acht interessante auteurs met een dubbele achtergrond, aan het woord laten over wat mensen samenbrengt: feest. Schrijvers zijn gevoelige feestvierders, ze zien meer dan gezellig is, en als je ook cultureel een buitenstaander bent, zie je nog meer. Proza van Richard de Nooy, Fabienne Rachmadiev, Babs Gons, Dominique van Varsseveld, Laura Broekhuysen, Naomi Boekwijt, Simone Atangana Bekono en Radna Fabias, te beginnen met 'Een gevalletje gênant'.

*

- Jezus, da’s lang geleden. Alles draait.
- Deze kant op, rustig aan.
- Man, man, man… Wat ben je nu? Achttien? Negentien?
- Tweeëntwintig, opa.
- Godsamme, wat gaat dat hard. Ik zal ook zoiets zijn geweest. 1983 was het. Hoe weet die ouwe dat, denk je?
- Geen idee. Goed geheugen?

01 December 2018

7. Mooie ogen

Jouw dromen tussen mijn dromen

Fiep van Bodegoms feuilleton 'Jouw dromen tussen mijn dromen' rolt door. Ze neemt ons mee naar een nabije toekomst waar mensen niet meer zijn wie ze lijken. Dat is niet erg, dat is gruwelijk, en mooi. Lees Van Bodegom! (En lees aflevering 1 en 2 en 3 en 4 en 5 en 6 ook op Revisor.nl.)

*

‘Het is jammer dat hartstochtelijke meisjes niet zo over mooie jongemannen mogen schrijven als zij waarschijnlijk heel goed zouden kunnen wanneer het hun was toegestaan. Daarom is de schoonheid van de man nog niet door de enige handen getekend die haar met ware hartstocht zouden kunnen tekenen.’ (Lichtenberg, Schrift A 1765-70, #130)

Wat is het dat je bijblijft nadat een persoon die je zo nabij is geweest dat je hem of haar nauwelijks nog kon zien weer een vreemde is geworden? Elke dag en nacht herinnerde mijn nieuwe metgezel me aan iets dat ik vergeten was en na nog één keer gezien te hebben definitief zou vervliegen.

Omhoog