31 December 2018

Veilig feest

Feest!

Het is feest bij Revisor! Mede dankzij het Nederlands Letterenfonds kunnen we acht interessante auteurs met een dubbele achtergrond, aan het woord laten over wat mensen samenbrengt: feest. Schrijvers zijn gevoelige feestvierders, ze zien meer dan gezellig is, en als je ook cultureel een buitenstaander bent, zie je nog meer. Proza van Richard de NooyFabienne Rachmadiev, Babs Gons, Radna Fabias, Laura Broekhuysen, Naomi Rebekka Boekwijt, Simone Atangana Bekono en Dominique van Varsseveld, en de achtste bijdrage aan de reeks is 'Veilig feest'. Gelukkig Nieuwjaar!

*

Ze waren met te weinig. Dat was Sacha’s eerste gedachte toen ze in het gangpand stond. Ze waren met te weinig, ook al stond Lamar helemaal achterin de bus in zijn gele regenjas. Als een verkeersregelaar dirigeerde hij haar met grote armbewegingen zijn kant op. Onderweg begroette ze de bekende gezichten. Naast de uitgang in het midden van de grote touringcar zat een klein clubje smoezende journalisten. Er staken opgerolde spandoeken omhoog uit een paar stoelen, ingesnoerd in fietskoeriertassen. De bus zat niet eens halfvol.

28 December 2018

Het is feest bij Revisor! Mede dankzij het Nederlands Letterenfonds kunnen we acht interessante auteurs met een dubbele achtergrond, aan het woord laten over wat mensen samenbrengt: feest. Schrijvers zijn gevoelige feestvierders, ze zien meer dan gezellig is, en als je ook cultureel een buitenstaander bent, zie je nog meer. Proza van Richard de NooyFabienne Rachmadiev, Babs Gons, Radna Fabias, Laura Broekhuysen, Naomi Rebekka Boekwijt, Simone Atangana Bekono en Dominique van Varsseveld, en de zevende bijdrage aan de reeks is 'Nowhere to Run'.

*

‘It's not love / I'm running from
It's the heartaches / That I know will come’
— Martha Reeves and The Vandellas, ‘Nowhere to Run’

Hij had het dus toch gedaan. Helemaal vanuit Schiedam op de paarse scooter. Hij kwam over de top van de duin aangescheurd, eerst een stip en daarna een steeds groter wordende, kleurige vlek tussen het helmgras en de houten hekjes die de paden afbakenden. Dana zette haar handen in haar zij, bekeek hem, zag hoe hij dichterbij kwam, steeds duidelijker uitgelijnd tegen de natuur.

27 December 2018

Het is feest bij Revisor! Mede dankzij het Nederlands Letterenfonds kunnen we acht interessante auteurs met een dubbele achtergrond, aan het woord laten over wat mensen samenbrengt: feest. Schrijvers zijn gevoelige feestvierders, ze zien meer dan gezellig is, en als je ook cultureel een buitenstaander bent, zie je nog meer. Proza van Richard de NooyFabienne Rachmadiev, Babs Gons, Radna Fabias, Laura Broekhuysen, Naomi Rebekka Boekwijt, Simone Atangana Bekono en Dominique van Varsseveld, en de zesde bijdrage aan de reeks is 'Atleten drinken niet'.

*

De zomer is hier één lange dag. Licht en lauwwarm als mijn huid, die nooit de kans krijgt bruin te blakeren. Ik rijd naar de trainingshal over lege wegen, want er is voetbal op televisie, wereldkampioenschappen. Iedereen die nu rondrijdt is een buitenlander. Ik heb me voor het feest aangemeld met de boodschap dat ik later zou komen. De wedstrijd tegen Peru wordt op groot scherm getoond, er is een Amerikaans grillbuffet met worsten en ander vet verboden voedsel. Zowel die wedstrijd als de worsten kan ik ontberen.

26 December 2018

Viering

Feest!

Het is feest bij Revisor! Mede dankzij het Nederlands Letterenfonds kunnen we acht interessante auteurs met een dubbele achtergrond, aan het woord laten over wat mensen samenbrengt: feest. Schrijvers zijn gevoelige feestvierders, ze zien meer dan gezellig is, en als je ook cultureel een buitenstaander bent, zie je nog meer. Proza van Richard de NooyFabienne Rachmadiev, Babs Gons, Radna Fabias, Laura Broekhuysen, Naomi Rebekka Boekwijt, Simone Atangana Bekono en Dominique van Varsseveld, en de vijfde bijdrage aan de reeks is 'Viering'.

*

‘Lang is één nacht, twee zijn nog langer.’
Snorri Sturluson, Edda

Snorri zegt dat de begraafplaats vroeger verderop lag, er zat een wei tussen. De lijken rukken sneller op dan hij dacht. De graven zijn opgetuigd met lichtjes - gele, rode en blauwe. Snorri staat er voor het keukenraam naar te kijken.

25 December 2018

Aanbouw

Feest!

Het is feest bij Revisor! Mede dankzij het Nederlands Letterenfonds kunnen we acht interessante auteurs met een dubbele achtergrond, aan het woord laten over wat mensen samenbrengt: feest. Schrijvers zijn gevoelige feestvierders, ze zien meer dan gezellig is, en als je ook cultureel een buitenstaander bent, zie je nog meer. Proza van Richard de NooyFabienne Rachmadiev, Babs Gons, Radna Fabias, Laura Broekhuysen, Naomi Rebekka Boekwijt, Simone Atangana Bekono en Dominique van Varsseveld, en de vierde bijdrage aan de reeks is 'Aanbouw'.

*

‘Something about the name Jesus’

De zeer prijzige aanbouw is eindelijk opgeleverd en wordt nu onder leiding van de gastheer geïnspecteerd door vier devote mannen. De zeer prijzige aanbouw kijkt langs een puntige omheining uit op een zeer indrukwekkende partij onbevolkte glooiende heuvels. In de vanwege budgettaire uitdagingen verwaarloosde tuin naast de zeer prijzige aanbouw staat een man (korte kaki broek, witte gympen, ditto sportsokken, poloshirt, baseballpet, een heuptasje waar een radiootje uit steekt). De man probeert  vuur te maken in een zeer prijzige, zeer glimmende barbecue waarin men met gemak een heel varken zou kunnen roosteren.

24 December 2018

Radna Fabias, Maggie O'Farrell, Peter Zantingh, Auke Hulst, Beppe Fenoglio, Gabriel Tallent, Miek Zwamborn, Rachel Cusk, Peter Middendorp... De redactie blikt terug op 2018. Welke boeken horen bij dit jaar? Welke boeken deden ons werkelijk wat? Welke boeken sprongen eruit? Welke boeken blijven? Er is niet één beste boek, dat moeten we al concluderen - en anders overtuigt de veelheid aan eindejaarslijstjes je wel daarvan. Maar van deze titels verwachten we dat ze over een jaartje of een decennium nog herlezen worden, van deze vinden we dat ze meer lezers verdienen. (Meer lezen? Dit lazen we in onze wekelijkse rubriek in 2018)

*

Bernke Klein Zandvoort: Radna Fabias, Miek Zwamborn, Octavio Paz, Colette

Alle boeken lezen die onder de loep van recensenten, tv-programma’s en literaire prijzen over de duur van twaalf maanden tot grote titels uitgroeien, dat is me nog nooit gelukt. Weer loop ik hopeloos achter op het jaar. Nu dat jaar zich opkrult in de holtes van haar laatste dagen, bevoelen we nog een keer wat van haar is, wat bij haar hoort, en zo ontstaan de lijsten. Op de mijne twee titels uit dit jaar, en twee schrijvers uit de vorige eeuw.

21 December 2018

10. Het slot

Jouw dromen tussen mijn dromen

Fiep van Bodegoms feuilleton 'Jouw dromen tussen mijn dromen' komt bij het slot. Ze nam ons mee naar een nabije toekomst waar mensen niet meer zijn wie ze lijken. Dat is niet erg, dat is gruwelijk, en mooi. Lees Van Bodegom! (En lees alle afleveringen tot nu toe op Revisor.nl.)

*

Na een paar weken begon het effect van het bloed van de twee lifters uit te werken. Ik werd weer moe wakker en in de spiegel zag ik met zorg rimpels terugkeren langs mijn mond en op mijn voorhoofd. Ook zag ik weer grijze haren verschijnen tussen het zwart.

19 December 2018

Thuis

Feest!

Het is feest bij Revisor! Mede dankzij het Nederlands Letterenfonds kunnen we acht interessante auteurs met een dubbele achtergrond, aan het woord laten over wat mensen samenbrengt: feest. Schrijvers zijn gevoelige feestvierders, ze zien meer dan gezellig is, en als je ook cultureel een buitenstaander bent, zie je nog meer. Proza van Richard de NooyFabienne Rachmadiev, Babs Gons, Radna Fabias, Laura Broekhuysen, Naomi Rebekka Boekwijt, Simone Atangana Bekono en Dominique van Varsseveld, en de derde bijdrage aan de reeks is 'Thuis'.

*

— Ik ben je tante Tracy, zegt een vrouw en ze legt haar hand op mijn wang. Maar je herkent me vast niet meer. Ze heupwiegt weer weg.
— Happy homecoming, zegt oom Syl, de jongste broer van mijn vader. Hij heft een glas kool aid boven de tafel.
We staan allemaal op en proosten.
— Happy homecoming George James, klinkt het hier en daar.

17 December 2018

9. Het mensengeluk

Jouw dromen tussen mijn dromen

Fiep van Bodegoms feuilleton 'Jouw dromen tussen mijn dromen' rolt door. Ze neemt ons mee naar een nabije toekomst waar mensen niet meer zijn wie ze lijken. Dat is niet erg, dat is gruwelijk, en mooi. Lees Van Bodegom! (En lees alle afleveringen tot nu toe op Revisor.nl.)

*

Ik las een gedicht en moest tot mijn grote verbazing bijna huilen. Het was de laatste strofe die die druk in mijn hoofd, achter de ogen, veroorzaakte:

14 December 2018

Carson McCullers, Virginia Woolf, Rachel Cusk: de redactie las deze week een subtiele, opvallend actuele roman, een essay over vrouwen en fictie en een treffend en pijnlijk essayboek over het eerste jaar ouderschap.

*

Jan van Mersbergen: Carson McCullers, Het hart is een havik

De vertaling uit 1960 door W.F.H. ten Bruggen van The Heart is a Lonely Hunter van Carson McCullers is nog heel goed te lezen, bovendien is het oude lettertype van mijn hardcover prettig. Het is een subtiele politieke roman die in de huidige tijd opvallend actueel aandoet. Rassenproblematiek, een vakbondsman met opruiende ideeën, ongelijkheid, genderneutraliteit, alcoholisme, al deze thema’s komen in de roman uit 1940 aan bod, bij verschillende personages die netjes om beurten gevolgd worden, met als centraal personage de doofstomme John Singer.

13 December 2018

Het is feest bij Revisor! Mede dankzij het Nederlands Letterenfonds kunnen we acht interessante auteurs met een dubbele achtergrond, aan het woord laten over wat mensen samenbrengt: feest. Schrijvers zijn gevoelige feestvierders, ze zien meer dan gezellig is, en als je ook cultureel een buitenstaander bent, zie je nog meer. Proza van Richard de NooyFabienne Rachmadiev, Babs Gons, Radna Fabias, Laura Broekhuysen, Naomi Rebekka Boekwijt, Simone Atangana Bekono en Dominique van Varsseveld, en de tweede bijdrage in de reeks is 'Haring in een bontjas'.

*

Vanaf de wc stuur ik het thuisfront in Nederland foto’s en berichtjes over hoe het familiefeest is. We (mijn zus, broer en ik) zijn weer eens in Almaty, Kazachstan, waar de andere helft van onze familie woont. Ter gelegenheid van ons bezoek is iedereen bijeen gekomen in het huis van mijn oudste tante. ‘Gezellig’ antwoordt Nederland, of dat het eten er zo goed uitziet, en wie dit schattige kindje (‘net jij toen je klein was’) nou ook alweer precies is? Waren we ooit een compacte familie, inmiddels loopt er een nieuwe, vierde, generatie rond.

11 December 2018

8. Vossengeesten

Jouw dromen tussen mijn dromen

Fiep van Bodegoms feuilleton 'Jouw dromen tussen mijn dromen' rolt door. Ze neemt ons mee naar een nabije toekomst waar mensen niet meer zijn wie ze lijken. Dat is niet erg, dat is gruwelijk, en mooi. Lees Van Bodegom! (En lees alle afleveringen tot nu toe op Revisor.nl.)

*

Ik werd wakker met de levendige herinnering aan kledingstukken die verdwenen waren. Een lange lichtblauwe jurk met bloemen en witte kraag waarvan ik de mouwen had afgeknipt. Een turquoise kasjmier wollen kuitrok met bijbehorend vestje. Een donkerblauwe wollen jas met wijde mouwen. Een beige vilten mannenjas met biezen in dezelfde kleur en zilveren knopen met reliëf die ik had vervangen door platte plastic knopen met schildpadmotief. Een recht legergroen windjack uit de jaren vijftig. De herinnering aan de verdwenen kleren deden me bijna huilen. Ik herinnerde me niet dat ik ze weggegooid had. Hoe konden die dingen zomaar verdwijnen?

06 December 2018

Auke Hulst, Ferdinand Céline: de redactie las deze week een overtuigende roman die Nixon sympathiek maakt, en een geweldige, cynische stem.

*

Daan Stoffelsen: Auke Hulst, Zoeklicht op het gazon

'Het was een hete lentedag geweest en nauwelijks afgekoeld – de rioollucht van de Potomac overheerste het zoet van de Rozentuin en kondigde een helse zomer aan. Het was onbewolkt, de halve maan schitterde met gestolen licht en de sterren waren te talrijk om te tellen, maar nooit zo talrijk als ze in de droge berglucht rond Prescott, Arizona waren geweest, waar hij ooit drie opeenvolgende zomers Harold en moeder had bezocht in een kolonie voor tbc-lijders. Hij voelde zich vreemd opgetogen, bevrijd zelfs: een gekooid dier dat eindelijk was losgelaten.'

05 December 2018

Het is feest bij Revisor! Mede dankzij het Nederlands Letterenfonds kunnen we acht interessante auteurs met een dubbele achtergrond, aan het woord laten over wat mensen samenbrengt: feest. Schrijvers zijn gevoelige feestvierders, ze zien meer dan gezellig is, en als je ook cultureel een buitenstaander bent, zie je nog meer. Proza van Richard de NooyFabienne Rachmadiev, Babs Gons, Radna Fabias, Laura Broekhuysen, Naomi Rebekka Boekwijt, Simone Atangana Bekono en Dominique van Varsseveld, te beginnen met 'Een gevalletje gênant'.

*

- Jezus, da’s lang geleden. Alles draait.
- Deze kant op, rustig aan.
- Man, man, man… Wat ben je nu? Achttien? Negentien?
- Tweeëntwintig, opa.
- Godsamme, wat gaat dat hard. Ik zal ook zoiets zijn geweest. 1983 was het. Hoe weet die ouwe dat, denk je?
- Geen idee. Goed geheugen?

01 December 2018

7. Mooie ogen

Jouw dromen tussen mijn dromen

Fiep van Bodegoms feuilleton 'Jouw dromen tussen mijn dromen' rolt door. Ze neemt ons mee naar een nabije toekomst waar mensen niet meer zijn wie ze lijken. Dat is niet erg, dat is gruwelijk, en mooi. Lees Van Bodegom! (En lees aflevering 1 en 2 en 3 en 4 en 5 en 6 ook op Revisor.nl.)

*

‘Het is jammer dat hartstochtelijke meisjes niet zo over mooie jongemannen mogen schrijven als zij waarschijnlijk heel goed zouden kunnen wanneer het hun was toegestaan. Daarom is de schoonheid van de man nog niet door de enige handen getekend die haar met ware hartstocht zouden kunnen tekenen.’ (Lichtenberg, Schrift A 1765-70, #130)

Wat is het dat je bijblijft nadat een persoon die je zo nabij is geweest dat je hem of haar nauwelijks nog kon zien weer een vreemde is geworden? Elke dag en nacht herinnerde mijn nieuwe metgezel me aan iets dat ik vergeten was en na nog één keer gezien te hebben definitief zou vervliegen.

Omhoog