21 November 2019

De poëziereeks Binnenin bestaat nu ook online! Om de week plaatsen we op donderdagochtend een nieuw gedicht van een Nederlandse of internationale dichter. Zo publiceren we deze weken poëzie van Alara Adilow (NL), Daniel Saldaña París (MX), Willemijn Kranendonk (NL), Olga Stehlíková (CZ) en Tania Ganitsky (COL). Vandaag: Daniel Saldaña París  met 'Jaren later haar naam googelen (new spleen)' in de vertaling van Luc de Rooy.

*

15 November 2019

Sacha Bronwasser, Marcel Möring: de redactie las een debuut over kunst dat toch een onmiskenbare kracht heeft, en een lyrisch-archeologische rouwroman in een geloofwaardige disbalans.

*

Jan van Mersbergen: Sacha Bronwasser, Niets is gelogen

Tijdens het lezen van het debuut van Sacha Bronwasser borrelde bij mij een bijzondere vraag op: hoe kan een roman die werkelijk imponerend is bij mij zo veel weerstand oproepen?
Stijl, vertelstem en gegeven zijn allemaal dik in orde, maar Niets is gelogen gaat over een onderwerp dat mij totaal kriegel maakt: kunst. En dat onderwerp vervormde iedere goed geschreven zin, ieder beeld, iedere alinea. Daarnaast bijt de verteller zich zo vast in het onderwerp dat ze in haar vertelling grip verliest, en dat vind ik erg jammer.

11 November 2019

Reproductie (X)

Feuilleton

Iedere maandag: nieuw verhalend proza van Jori Stam. Vandaag deel 10, het slotstuk van zijn feuilleton getiteld Reproductie.

*

Ruben leest in zijn campingstoeltje het manuscript van Kimiko en drinkt bier dat ze hebben meegenomen in de koelbox. Het blikje past in een opening in de leuning van zijn stoel. Kimiko had de lichtblauwe koelelementen de vorige avond in de vriezer gestopt en vanochtend strategisch rond het bier en de broodjes geplaatst. Het bier en de boterhammen met Hongaarse salami zijn nog koud. Zelfs met gezouten vlees is het in de warmte opletten geblazen.

08 November 2019

Sarah Hall, Esther Verhoef: de redactie las een tedere en ongewone verhalenbundel, en pluisde het eerste hoofdstuk van een thriller als een zoektocht zin voor zin uit.

*

Daan Stoffelsen: Sarah Hall, Sudden Traveller

Ik heb hier al eens eerder geschreven over mijn waardering voor de Britse schrijfster Sarah Hall. Een tijd geleden, toen ik nog de vage afspraak had met de NRC-boekenredactie om zelf Engelse en Amerikaanse boeken voor te dragen om te bespreken, ontdekte ik haar. Of ik De prachtige onverschilligheid mocht bespreken? Wat mijn literair-kritische baken van die tijd, Arjen Fortuin, daarop antwoordde, is ook verdwenen in de mist van mijn mailbox, maar ik meende: 'Leuk, die Hall, die kennen we nog wel.' Ze was toen al voor de Booker Prize genomineerd geweest, dit was haar eerste verhalenbundel.

07 November 2019

De poëziereeks Binnenin bestaat vanaf vandaag ook online! Om de week plaatsen we op donderdagochtend een nieuw gedicht van een Nederlandse of internationale dichter. Zo publiceren we de aankomende weken poëzie van Alara Adilow (NL), Daniel Saldaña París (MX), Willemijn Kranendonk (NL), Olga Stehlíková (CZ) en Tania Ganitsky (COL).

*

04 November 2019

Reproductie (IX)

Feuilleton

Iedere maandag: nieuw verhalend proza van Jori Stam. Vandaag deel 9 van zijn feuilleton getiteld Reproductie.

*

De laatste avond in Saint-Pierre-en-Port hadden ze seks zonder condoom. Marleen zat in zijn schoot, zijn handen op haar billen, haar handen om zijn nek. Hij kon in het licht van het nachtlampje de striae op de bovenkant van haar borsten zien. Hoewel het fijn voelde om zonder condoom te vrijen, lukte het hem ook deze keer niet om hard te blijven. Hij dacht aan een halfuur geleden. Hoe de ovulatie-app op het mobieltje van Marleen drie keer achter elkaar had gepiept om aan te geven dat haar lichaam startklaar was om kinderen te maken.

Omhoog