10 Juli 2018

Vandaag in de reeks 500-1.000 woorden een verhaal van Nic Wouters over de rationele afwegingen die de keuze voor een nieuw huis met zich meebrengen, maar vooral ook over de moeilijker te duiden gevoelswaarde en twijfels.

*

Abonneer je op Revisor

Een boek als welkomstgeschenk, 4 nummers en 1 login

Koop Revisor los!

Bestel het nieuwste nummer bij de boekhandel

29 Juni 2018

Remco Campert, David Garnett: de redactie herlas vrolijke clichévergrotende columns en het perfecte Boekenweekgeschenk voor 2019.

*

Jan van Mersbergen: David Garnett, Vrouw of vos

Tijdens het lezen van Vrouw of vos (vertaald door Irwan Droog) moest ik denken aan recensies van mijn eigen boeken. Recensenten meenden te ontdekken dat de verteller van Dagboek uit de rivier passages verhaalt waar hij zelf niet bij was. Dat kan niet, was het oordeel. Dat kan natuurlijk wel, als de verteller – schrijver van beroep – vanuit bepaalde aannames zijn verhaal doet. Hij geeft dat soms ook netjes aan, soms vindt hij dat niet nodig. Over De ruiter, mijn laatste roman, schreef een recensent dat het vertellende paard niet deugde. Dat paard weet dingen die hij niet kan weten, en andere zaken weet hij juist weer niet.

Lees onze nieuwsbrief

Het is gratis, en maandelijks

Schrijf mee aan Revisor

Stuur je proza, poëzie of essayistiek in

26 Juni 2018

Bart Koubaa, Alejandro Zambra: de redactie las na een pauze van enkele weken (iedereen is verhuisd) weer nieuwe literatuur. Een intelligente verhalenbundel uit Chili en een rijke coming-of-age uit België.

*

Thomas Heerma van Voss: Alejandro Zambra, Mijn documenten

De boeken van Alejandro Zambra intrigeren me elke keer opnieuw en ik begrijp nooit helemaal waarom. Jaren geleden las ik Bonsai (2006), een kleine, ingetogen roman die bij vlagen zo beknopt was dat hij meer als poëzie dan als proza aanvoelde – ik kreeg geen moment echt vat op het verhaal of het kalm vertellende hoofdpersonage, maar de dromerige sfeer zorgde ervoor dat ik moeiteloos doorlas.

20 Juni 2018

'Eindig de dag altijd met muziek.' Die tip domineert het verhaal 'De Berenjager' van Lotte Dondorp, nieuw in de reeks 500-1.000 woorden.

*

Ze noemen me De Berenjager. Ik weet niet wanneer ze me voor het eerst zo noemden, of wie ermee begon. Misschien was het Lewis, misschien was het Jonathan. Het maakt niet uit, misschien was het Malcolm wel. Ik staar uit het raam naar de langgerekte bomen in het bos. Het herfstbos zouden we het nu noemen.

12 Juni 2018

Blitzmädel (4)

Feuilleton

In Revisor #19 (koop dat nummerof word abonnee) staat naast heel veel ander moois het eerste deel van Iduna Paalmans minifeuilleton 'Blitzmädel'. Op Revisor.nl staan het tweede en het derde deel. Dit is het vierde en laatste deel.

*

Het is zaterdagavond, na het eten, en ik heb de groep niet kunnen tegenhouden. Ik zei dat ik een korte boswandeling zou gaan maken, Ina gilde: ‘Hè, ja, een avondwandeling! Wat een top-idee!’, Leo zei iets over ‘benen strekken’ en ‘leuk element voor in de vlog’. Charlotte kwam met ‘hout sprokkelen’ en ‘kampvuur’, Sabor keek me alleen lang aan met die zwarte ogen van hem. Toen dribbelden ze levenslustig achter me aan. Ik zei het al: dit is geen vakantie, dit is werk.

04 Juni 2018

Blitzmädel (3)

Feuilleton

In Revisor #19 (koop dat nummerof word abonnee) staat naast heel veel ander moois het eerste deel van Iduna Paalmans minifeuilleton 'Blitzmädel'. Op Revisor.nl staat het tweede deel ook. Dit is het derde deel.

*

Hitler heeft zich aan het begin van zijn regime meermaals uitgelaten over de jeugd. ‘Onze toekomstige jongens,’ riep hij in een toespraak in 1935, ‘moeten slank en rank zijn, behendig als windhonden, taai als leer en hard als Kruppstaal.’ Er was volgens de nationaalsocialisten een nieuwe opvoeding nodig, weg van het geestelijke en terug naar het fysieke. De mensen van de toekomst moesten hun volk kunnen beschermen tegen de ‘verwilderingen’ die in de maatschappij gaande waren, en tegelijkertijd moest frisse, kinderlijke, onbevangen reinheid worden behouden. Een intellectuele opvoeding paste niet in dat ideaal.

31 Mei 2018

Weggespoeld door de regen

Het laatste woord (5): De lange droogte

Over beginzinnen is veel geschreven, als Jan van Mersbergen een boek aanschaft kijkt hij eerst naar de slotzin. Die zegt soms meer over een boek dan die beginzin. In deze reeks: de analyse van het laatste woord.
Vandaag: De lange droogte van Cynan Jones.

*

‘Het regent,’ zegt zij, en ze kan hem nauwelijks verstaan.
Daarmee sluit de schrijver Cynan Jones uit Wales zijn laatst-vertaalde roman af. De lange droogte wordt afgesloten met regen, maar niet om het verhaal mooi rond te maken, daarvoor heeft Jones voldoende hoekige personages en wendingen opgeworpen. Die droogte is bijzonder, het verhaal speelt in Wales. Fijn ook, die droogte. Er is een moeras, en dat is nu opgedroogd. Het landschap verandert.

28 Mei 2018

Blitzmädel (2)

Feuilleton

In Revisor #19 (koop dat nummer, of word abonnee) staat naast heel veel ander moois het eerste deel van het minifeuilleton 'Blitzmädel'. Dit is het tweede deel.

*

Ons eerste avondmaal, afgelopen donderdag, bestond traditiegetrouw uit ingrediënten die we uit Nederland meenamen, in blauwe kratten in de auto van Leo. Hij zou samen met Ina koken, Charlotte en ik zouden het snijwerk doen en Sabor zou er als Technische Dienst voor zorgen dat alles het deed. Zoals ieder jaar zouden we tijdens het eten een toost uitbrengen, waarbij we allemaal een wens formuleerden voor het nieuwe schooljaar.
‘Het gasstel doet het niet,’ zei Sabor toen we de kratten van de auto naar de keuken hadden getild. ‘Gaskraantje vol open, geen gas.’

26 Mei 2018

Revisor 19 is verschenen

Dienstmededeling

Revisor 19 is verschenen, het doorknipte-boeketnummer, en het verdient aanbeveling. Bestel het of abonneer u! In het meinummer van Revisor staat naast nieuw werk van bekendere auteurs als Ruth Lasters (Herman de Coninckprijs), Thomas Heerma van Voss en Lies van Gasse, ook poëzie van Roberta Petzoldt en de zojuist gedebuteerde dichteres Radna Fabias, proza van Jan Kerouac (dochter van!), Roziena Salihu, Scotty Gravenberch, Iduna Paalman en Jurriaan van Eerten, en een essay van Daan Borrel over vormloosheid in het werk van Rachel Cusk en Dubravka Ugresic. En Joris van Casteren en Jeroen van Kan eren elk op eigen wijze Menno Wigman (1966-2018).

21 Mei 2018

In Revisor #19 staat naast heel veel ander moois een fragment uit Jan Kerouacs roman Trainsong, aangedragen en vertaald door Anna Visser. Online publiceren we nu een tweede fragment. Laat u verleiden, koop dat nummerof word abonnee.

 *

De volgende morgen zaten Milo en ik aan een tafeltje in de ontbijtzaal van Hotel Jan Luyken, enigszins verbijsterd dat we ons samen in Amsterdam bevonden - en ons allebei sterk bewust van de vreemdheid van alles, zogen we opgetogen en afgemat tegelijk, de vreemde vormen van alledaagsheid in ons op, als sponzen uit een andere wereld. We speelden met de onhandige kokervormige plastic verpakkingen en een hoop vleeswaren op een schaal… tot er opeens een zeer opvallend wezen verscheen.

Omhoog