Schrijfdagboek: Dansende kraanvogels

September 2009

Momenteel werkt Jan van Mersbergen aan een roman die in november 2011 zal verschijnen. Voor De Revisor houdt hij een schrijfdagboek bij. Vanaf het eerste kleine idee is te volgen hoe dit zich langzaam ontwikkelt tot een roman en ook is te zien tegen welke dilemma’s de schrijver aanloopt. Vandaag: dansende kraanvogels.

Mijn verteller begint zijn verhaal op Vastelaovesmaandag, tegen een uur of tien in de avond. Hij staat in de Gasthuisstraat in Venlo bij een Joekskapel en hij heeft die dag al negenenveertig glazen bier op. Hij is verkleed als veerman, want hij heeft een veermanspekske aan, maar ik ben nu - in september - zo ver dat hij iemand anders kan worden. Hij kan transformeren.

Dat gebeurt hem in feite ook die avond, gedurende de roman. Hij verandert van slachtoffer in dader, kortgezegd. De meest interessante transformatie die een romanfiguur door kan maken, van binnen.

Qua uiterlijk is de verandering uiterst simpel. Het idee: Ralf wordt anders als hij zijn pet met iemand ruilt voor bijvoorbeeld een rode muts. Dan is hij grijs met een rode kop. Grijs met een vlek rood. Mijn eerste associatie is een kraanvogel. Aan dat idee hou ik vast.

In Artis loopt een kraanvogel tussen de pelikanen en reigers, ik kijk altijd graag naar dat beest, ook al staat hij meestal stil.

Ik heb opgezocht hoe kraanvogels dansen, in Japan:

Dat getokkel vervang ik door Vastelaovesmuziek en mijn Ralf fladdert zo de Vastelaovend door, tot hij opnieuw verandert…

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog