Schrijfdagboek: Höfbal

Half februari 2010

Momenteel werkt Jan van Mersbergen aan een roman die in november 2011 zal verschijnen. Voor De Revisor houdt hij een schrijfdagboek bij. Vanaf het eerste kleine idee is te volgen hoe dit zich langzaam ontwikkelt tot een roman en ook is te zien tegen welke dilemma’s de schrijver aanloopt. Vandaag: Höfbal.

Ik heb een roman geschreven over een bokser die in Pamplona verzeild raakt zonder ooit zelf Pamplona te bezoeken. Wel heb ik me verdiept in de hoofdpersoon. Ik wilde niet weten hoe Pamplona er uit ziet, dat kan ik gemakkelijk op internet opzoeken. Ik wilde in eerste instantie weten hoe een bokser zich gedraagt, hoe een bokser praat, hoe hij kijkt. Mijn research is voornamelijk gericht op de karakters, daarna op de setting.

Bij een Vastelaovesroman is het decor erg bepalend. Toch is belangrijker hoe de Venlonaeren zich tijdens het feest gedragen, hoe ze praten, hoe ze kijken. Wat er leeft. Momenten waarop het feest zich ontvouwt, met de mensen en de muziek, zijn daarom heel waardevol. Vandaar dat ik in februari 2010 blij was met de uitnodiging voor een Höfbal in Venlo.

Twee weken voor de Vastelaovend organiseert een bevriende Vastelaovesvereniging een bal dat een afgeleide is van het officiële Hofbal, dat de dag erop in Schouwburg de Maaspoort plaatsvindt. Omdat de naam Hofbal al door de grote Vastelaovesvereniging (Jocus) gebruikt wordt noemen onze vrienden hun feest het Höfbal.

Met vier man sterk gaan reisden we af naar het zuiden. Voor een goeie prijs hadden we grijze getailleerde Beatles-jasjes aangeschaft, met een mooie motief, die de mevrouw van de bruidsmode en avondkleding op het Waterlooplein met de boot uit Amerika over had laten komen. Het feest begon om 20.11 uur precies.

Een avond als deze zal niet in mijn roman terugkomen. Mijn hoofdpersoon is net als ik een buitenstaander en de dominante groep Vastelaovesvierders waar hij zich bij aansluit staat in feite ook los van het officiële gebeuren. Toch kon ik op deze Höfbalavond de sfeer proeven en kon ik zien hoe de mensen uit Venlo zo’n feest beleven.

De muziek van Vastelaovend komt tot leven, de omgang is los, er wordt flink gedronken, de mannen zijn gekleed in kostuum of smoking, de dames in avondjurkjes, en wat het belangrijkste is: buitenstaanders – want dat zijn Amsterdammers in Venlo – worden gemoedelijk opgevangen en ook door onbekenden binnengehaald als vrienden, omdat wij voor het feest komen, dat we de liedjes kennen, dat we ons aansluiten bij het feest, dat we genieten en toch ook een eigen invulling aan het feest geven.

Eigenheid en aanpassing. Daartussen schommelt de beleving van Vastelaovend, ook op een Höfbalavond. Dit thema van buitenstaanders en autochtonen is van alle tijden en wordt met name in de politiek uitgespeeld, vergroot en op een vreselijke manier vereenvoudigd. Zwart-wit. De hoofdpersoon van mijn roman heeft hiermee om te gaan. Hij moet nog veel leren en komt zichzelf een aantal malen tegen. Tijdens het Höfbal 2010 begreep ik dat de roman deze richting op moet.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog