, 23 Januari 2012

Lunchen met De Revisor bij Spui25

31 januari: Van Mersbergen, 7 februari: 't Hart, 14 februari: Gerlach, 21 februari: Geurts

Een literair tijdschrift is meer dan een bundeling papier, meer ook dan een website. Dat willen we de komende maand onderstrepen met een reeks lunchlezingen bij Academisch-cultureel centrum Spui25. Achtereenvolgens Jan van Mersbergen (over zijn vasteloavesroman), Kees 't Hart (over Nijhoff), Eva Gerlach (over gedichten, literaire tijdschriften en haar bundel Kluwen) en Elke Geurts (over een verhaal dat een hoofdstuk is geworden in haar nieuwe roman) komen dinsdags naar het Amsterdamse Spui om u twintig minuten lang onder te dompelen in een wereld van schrijvers, lezers, van literatuur. 31 januari, 7 februari, 14 februari, 21 februari, toegang gratis, aanmelding verplicht.

Revisor-lunchlezing 1: Jan van Mersbergen

Over zijn fascinatie voor de Venlose Vastelaovesmuziek schreef Jan van Mersbergen in het eerste halfjaarboek van De Revisor het artikel 'Kôm gank mei'. Ook in zijn Carnavalsroman Naar de overkant van de nacht speelt Vastelaovesmuziek een grote rol. Van Mersbergen leest in deze eerste van vier Revisor-lunchlezingen fragmenten uit de roman en uit verschillende artikelen en geeft uitleg over de wonderschone liedjes.

Dinsdag 31 januari, 12:15-13:00 uur

AANMELDEN

Revisor-lunchlezing 2: Kees 't Hart

In het jaarboek De Revisor 2010 stond 'OE, IE, OE, AH, AH', waarin Kees 't Hart met vileine precisie Martinus Nijhoffs 'De wolken' fileerde. 'Nijhoff is een klankenman, in de eerste twee regels vooral ‘oe’ (droeg, moeder) en ‘ah’ (lag, lang-uit, warm). Nu wordt het ineens een ‘oh’ (wolken, ons) en ‘oo’-gedicht (schoven, boven, voorbij) en daarna weer ‘oe’ en ‘ah’.' In deze tweede Revisor-lunchlezing herleest 't Hart met ons Nijhoffs gedicht.

Dinsdag 7 februari, 12:15-13:00 uur

AANMELDEN

Revisor-lunchlezing 3: Eva Gerlach

Zes gedichten schreef Eva Gerlach voor het jaarboek De Revisor 2010: 'buut', 'zeldzaam', 'wat komt', 'of', 'mikmak', 'al het'. Gerlach neemt ze mee, 14 februari naar SPUI25, leest eruit voor en licht toe hoe ze ontstaan zijn, en hoe het ze verder is gegaan (een drietal kwam in gewijzigde vorm terecht in haar nieuwe bundel, Kluwen).

Dinsdag 14 februari, 12:15-13:00 uur

AANMELDEN

Revisor-lunchlezing 4: Elke Geurts

In het eerste halfjaarboek De Revisor 2011 stond 'Terug naar huis' van Elke Geurts, waarin Erica van der Poelgeest, kapster in spe, weggestuurd wordt van de intensive care waar haar zusje ligt. 'Een goed verhaal,' schreef Maarten Moll in Het Parool. Maar het verhaal maakt onderdeel uit van een roman, waarin Erica nu Harkema heet, en die in het najaar van 2012 verschijnt bij de Bezige Bij. Geurts leest voor en vertelt over verhaal, roman en schrijverschap in de vierde Revisor-lunchlezing.

Dinsdag 21 februari, 12:15-13:00 uur

AANMELDEN

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog