, 14 Juni 2012

Zin

Ik had heel lang schrijver willen worden maar het vele werk dat ermee gemoeid was had me altijd afgeschrokken.

James Hadley Chase

twee reacties

Bobb Lod

Ik heb precies het zelfde. 20 boeken geschreven en duizenden vellen papier vol geschreven maar nooit iets tot een goed einde kunnen brengen. Altijd stuit ik op een onvolledigheid. Hier een voorbeeld: “Zijn taal was goed, meer dan dat, hij had dichter en romancier kunnen worden, maar dat weigerde hij pertinent. Hij vond taal maar een zooitje. Taalgebruik en beeldgebruik, een oerwoud aan verknoopte betekenissen; verborgen verwijzingen, connotaties, daar doen de taalkundigen niet moeilijk over. Ze maken zich alleen druk over spelling en grammatica, niet over hoe de werkelijkheid eruit ziet, zakelijke ondeugdelijkheden en hun variabelen. De chaotische, onontwarbare filosofie mocht wat betreft hen gewoon blijven staan – zonder taal- en grammaticale fouten. Woordenboeken geven uitleg over woorden die hoe warrig, veelduidig, tegenstrijdig en virtueel die ook zijn, ze maken er verder geen probleem van. Het gaat om de spelling en grammatica. Als men maar begrijpt wat men bedoelt zal er niemand zijn die er een punt van maakt. Mijn taal bleef ondanks alles warrig en een oeverloze woordenbrij. Hoe zou de mens veranderen als hij meer de zakelijke, consistentere vorm van de taal zou beheersen? Punt uit. Alles wat hij heeft geschreven, zonder dat hij het wist, heb ik gelezen – niet helemaal begrepen denk ik – en het was duidelijk dat zijn schrijverschap nooit als een brug naar anderen, de lezers toe, bedoeld was. Hij vond het een illusie dat hij met zijn boeken kon communiceren. Zijn boeken waren geschreven om dit juist te verduidelijken. Strikt, helder taalgebruik en met zo weinig mogelijk woorden. En toch, hij wilde gelezen worden maar gelezen door een ‘nieuwe lezer’. De uitgever van zijn boeken had niets gedaan om zijn boeken bekend te maken bij het grote lezerspubliek. De reden moet hij geweten hebben. Zijn boeken waren ongepast, denk ik.”

Misschien komt dat omdat ik nooit de lagere school heb afgemaakt.

Bobb Lod, - 17-06-’12 10:43
L. Arts

Had me altijd afgeschrokken? Welke koeterwaliaan heeft deze zin vertaald?

L. Arts, - 01-12-’12 12:03
We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog