Woorden tellen

Een jaar zonder roman

Ondanks dat ik dit kalenderjaar niet aan een roman werk schrijf ik natuurlijk wel. Ik pak het lijstje en de cijfers er even bij.

Voor de nieuwe bijlage van Trouw schreef ik een artikel over de periode dat ik bij een vriend in huis woonde, voor Nieuwe Revu een stuk over Máxima, voor twee nummers van Das Magazin schreef ik een bijdrage, voor de Wintertuin een verhaal over wielrennen en een monoloog over een jongen die naar Montana gaat, voor Propria Cures een kort verhaal over een vrouw die aan de Ruysdaelkade woont, voor het kleurrijke Vakantiedoeboek reisfragmenten, voor Hard//hoofd een verhaal over een jongen van bijna negen en zijn vader, voor De Revisor een artikel en stukken op deze site, voor de GPD-bladen artikelen over Carnaval, en voor een fotoboek over boksen maakte ik een schets over de sport en de beweeglijkheid ervan. Deze stukken variëren tussen de duizend en vierduizend woorden. In totaal twaalf stukken tekst. Dat zijn bij bijna 20 duizend woorden.

Daarnaast schrijf ik iedere dag een stukje op mijn site. In een half jaar zijn dat ruim honderdvijfenzeventig stukjes van gemiddeld zo’n 250 woorden. Dat zijn ook ruim 40 duizend woorden. Dit jaar heb ik dus meer dan 60 duizend woorden geschreven. Mijn romans beslaan in vijf van de zes gevallen iets minder dan 50 duizend woorden, alleen Zo begint het is flink wat groter.

Woorden tellen tijdens het schrijven van een roman biedt houvast. In de eerste fase, wanneer nog niet alles op papier staat maar wel ongeveer duidelijk is waar de scènes over moeten gaan, is het mogelijk iedere dag lappen tekst te produceren. Aan het einde van de dag noteer ik het totale aantal woorden achterin een notitieboekje. Toen ik Morgen zijn we in Pamplona schreef waren er weken bij waarin ik 10 duizend woorden tikte. Het herschrijven van die stukken kost vijf keer zo veel tijd, maar het waren wel weken waarin het boek body kreeg.

Het afgelopen half jaar heb ik dus al ruim een roman bij elkaar geschreven, zonder aan een roman te werken. Werk ik harder dan anders? Heb ik als een bezetene opdrachten aangenomen, verhalen en artikelen geschreven, omdat ik niet aan een roman werk. Kan ik niet zonder het werk? Ergens doemt het woord workaholic op. Ik geloof dat ik dat ben. Ik geloof dat ik daar niet rouwig om ben.

Ik weet: ik ga weer aan een roman werken en die roman komt er wel, in 2014. Maar wat het gaat worden, of het wel iets gaat worden, of het wel lukt, dat is allemaal volkomen onduidelijk. Kan ik die omvang opnieuw produceren, in één enkel stuk tekst dat samenhangend is, een spanningsboog heeft, waar stevige karakters in rondlopen?

Romans schrijven is mijn belangrijkste werk. Het voelt als mijn core business. Het is ook het moeilijkste werk en het slurpt de meeste tijd op. Daaraan beginnen is vreselijk. Het eerste jaar is het tikken en lappen tekst maken waar uiteindelijk een kwart in het boek blijft. De rest gaat er weer uit. Op dit moment lijkt 50 duizend woorden enorm veel, omdat er nog niks op papier staat. Een roman is in vijf weken te schrijven, en een jaar herschrijven. Er is tijd genoeg, zo spreek ik mezelf toe. Het tellen van de woorden die ik in 2012 schreef, ook al is daar geen roman uitgekomen, is bemoedigend.

Maar eerst rust. Deze zomer schrijf ik alleen de stukjes op mijn site, verder niks. Tot september. Tegen die tijd ben ik zo onrustig dat ik toch met de nieuwe roman aan de slag ga.

*

 In oktober 2011 verscheen Van Mersbergens Naar de overkant van de nacht. De schrijver nam zich voor in 2012 niet aan een roman te werken. Voor De Revisor houdt hij een dagboek bij hoe hem dat af gaat, niet schrijven. Of beter gezegd: niet aan een roman schrijven, want hij heeft opdrachten en lezingen genoeg, maar de ideeën zijn niet tegen te houden…

twee reacties

imsook Yoo

kijk,,het laatste zinnetje..de ideeën zijn niet tegen te houden..
dat is de enig wat je nodig hebt om te ademen, vrijen en vooral om te overleven.
dus het zit goed bij U. Janneman.

imsook Yoo, - 28-06-’12 10:30
jobjol

Even een tip: je kan ook online woorden tellen op bijvoorbeeld http://countwordtool.com

jobjol, (URL) - 09-08-’12 12:37
We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog