Mails aan een jonge fotografe IX

Onderwerp: door het oog van de essentie

Beste Claire,

Mijn God, ik zag gisteren dat je naar New York bent vertrokken! Neem niet te veel mee, met zware koffers ben je een gemakkelijk doelwit. Ik denk aan een oefening die mijn dochter op school kreeg. ‘Wat neem je mee als je op straat zou wonen? Je mag vier dingen kiezen. Kleur die maar in!’ Naast de vraag stond een tekening van een meisje dat aan het nadenken was, boven haar een wolk met daarin een bord met bestek, een paar rolschaatsen, een teddybeer, een stoel, een zak snoep, een slaapzak, een mobiele telefoon, een fles water, tandpasta en een tandenborstel, een paraplu en een boek. Mijn dochter kleurde vijf dingen: een teddybeer, een zak snoep, een slaapzak, een fles water en een paraplu. Omdat de juf had opgemerkt dat ze maar vier dingen mocht kleuren, had ze de zak snoep geschrapt. We handelen moreler als we in de gaten worden gehouden, is het niet?

Maar goed, beste Claire, wat zou jij kiezen, je familiealbum of je fototoestel? Naald en draad of je marihuana?

Zou jij zoals de Japanse dichter de maan in je schotel kunnen scheppen en haar weer weggieten met het water? Zou jij je als de hogepriester kunnen vergissen en een bloesem naar zijn tak zien terugkeren, terwijl het een vlinder was? Vergis je, beste Claire, maak fouten, niet om eruit te leren maar om de essentie te onthullen. Concentreer je op dat wat er niet is en versterk zo de ziel van wat je fotografeert!

Veel van mijn studenten reizen naar Japan: land van het oog, de rode pupil in de witte rechthoek. Een student die een reeks over de Tokyo Marathon heeft gemaakt, vertelde me dat Japan verschillende namen heeft, één ervan is harmonie: natuur, mens en kunst, alles loopt in elkaar over. Wist je dat het Japanse woord voor lelijk letterlijk ‘pijnlijk om te zien’ betekent? 

Misschien moet je leren boogschieten om de essentie beter te kunnen zien.

Wees een pijl en laat jezelf los,

Bart

Gent, zomer 2011

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog