Mails aan een jonge fotografe X

Onderwerp: de filosofen en de bananenschil

Beste Claire,

Verschoning: ik heb twee vloeren gelegd en een tuinterras waarop ik onderuit ben gegaan tijdens een partijtje voetbal met mijn zoon. Pure slapstick, de bananenschil! Ik had het kunnen weten, ik had het kunnen zien!

Wittgenstein vraagt zich terecht af waarom het onzinnig is te zeggen dat er mensen zijn die zien, als het niet onzinnig is te zeggen is dat er mensen zijn die blind zijn. Maar wat is dat dan zien? Een constructie van onze ogen en onze hersenen? En wat is onzin? Wat (nog) niet in het plaatje van onze werkelijkheid past? Niets is verraderlijker dan de werkelijkheid, beste Claire, er is geen wiskunde voor wat we zien, wel voor wat er is. Denk ik.

Een student van mij gaf wegwerptoestelletjes aan blinden; er zat een indrukwekkend portret bij van een geleidehond. De blinde vrouw was op klank en geur afgegaan. Zijn we weer bij een hond aanbeland, beste Claire.

Ach Wittgenstein! Weet je, ik heb teveel tijd in Wittgenstein gestoken. Iemand die de taal zo tot op het bot fileert moet een schat zijn voor de schrijver, dacht ik tot ik twee bladzijden Spinoza las: maar al het voortreffelijke is even moeilijk als zeldzaam. Laat dat je uitdaging zijn: het radicale zien, en let op voor de bananenschil!

Hartelijke groet en tot snel,

Bart

Gent, zomer 2011

Vraag aan mezelf: is Wittgensteins Traktaat over de logische filosofie een pleidooi voor de onzin?

*

Bart Koubaa's Mails aan een jonge fotografe zijn een eenmanscorrespondentie aan een fictieve fotografe over kunst, beeld en literatuur. Een gasthoogleraar aan de kunstacademie schrijft fotograaf in spe Claire Fisher uit Six Feet Under. Lees hier mails IIIIIIIVVVIVIIVIII,IXXXIXIIXIII en XIV.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog