Mails aan een jonge fotografe XV

Onderwerp: tips voor als een externe jury je werk beoordeelt

Claire,

Wat spannend dat je werk volgende week wordt gewikt en gewogen door drie uitgelezen fotografen! Als theoriementor van zes studenten liep ik in juni ook mee tijdens het jureren. De jury bestond uit drie mannen en een vrouw, vakmensen. Er waren dertien eindwerken die beoordeeld moesten worden, te veel om goed te zijn, maar jury en studenten hadden er zin in. Het was zwoel buiten en behoorlijk beklemmend in de gangen en ateliers van de Academie waar de eindwerken werden getoond; de klamme handen en ruggen waren niet enkel het gevolg van zenuwen, onzekerheid en slapeloze nachten.

(Het is me opgevallen dat de studenten die het hardst gewerkt hebben dikwijls de meeste zenuwen hebben, terwijl zij die middelmatig werk tonen en zichzelf wijsmaken dat het af is, minder zweten omdat het jureren voor hen een gokspel lijkt; zij hebben dan ook doorgaans de kleine zelfingenomen glimlach van de roulettespeler op hun gelaat, in tegenstelling tot de gespannen gezichten van zij die het beste van zichzelf hebben gegeven.)

Een eerste tip: Als je een boek wil maken, behandel dan je teksten evenwaardig als je foto’s en werk samen met een ontwerper; sta open voor een totaal andere benadering die je voorop had gesteld, laat je foto’s en je teksten los.
Als je foto’s aan de muur wilt presenteren, of er een installatie wil mee construeren, kun je het best zoveel mogelijk tentoonstellingen bezoeken en raad vragen aan iemand buiten de Academie die verstand heeft van het opstellen van tentoonstellingen; je mentoren staan veelal te dicht bij jou en je werk.
Drie: Selecteer duidelijk. Toon alleen een selectie van je sterkste beelden. Pak alleszins niet uit met dat kan ik ook nog, en dat ook en heb je dat gezien?

Dan je verhaal: Hou in gedachten dat de verklaring altijd afbreuk doet aan het werk omdat de taal tekortschiet. En omdat we geen ultieme controle hebben over wat we zeggen, kan ik je ten stelligste aanraden je verhaal thuis goed voor te bereiden; schrijf het kort en krachtig neer en oefen voor de spiegel. Probeer tijdens de jury echter niet te veel te praten, anders kun je snel onderuit worden gehaald. Blijf vooral eerlijk, stuur de jury in de richting die jij wilt en hang alsjeblieft het domme gansje niet uit, Claire, clichés als de kijker mag er in zien wat hij wil, ik wil een bepaalde sfeer oproepen of de fotograaf moet zwijgen, zijn beelden moeten spreken, zijn dodelijk.

Begin zeker niet over de vele tegenslagen en mislukkingen die je tijdens je project bent tegengekomen, die zijn voor een jury even oninteressant en slaapverwekkend als je dromen. Heb wel een antwoord klaar op de vraag wat je na je studie wilt doen en besef dat de jury je werk nooit volledig op waarde kan schatten door tijdsgebrek. Hoe democratisch een jury ook lijkt en hoe welgemeend en aandachtig hij de werken beoordeelt, er is geen tijd genoeg om met het werk volledig tot een overeenkomst te komen. Door tijdsdruk laat een jury zich bovendien door de omstandigheden en emoties leiden: een verstikkende warmte, de akoestiek in de gangen en ateliers, honger en dorst… Bied de jury koffie en chocolade aan voor ze beginnen; Israëlische rechters bleken milder in het goedkeuren van dossiers over vervroegde vrijlating na het eten van een suikervolle snack; en o ja, Claire, kleed je niet al te opzichtig en begin nooit te huilen, zeker niet als er vrouwen in de jury zitten.

Veel succes,

Hou me op de hoogte,

Bart

Milaan, Hotel Idea, zomer 2011

*

Bart Koubaa's Mails aan een jonge fotografe zijn een eenmanscorrespondentie aan een fictieve fotografe over kunst, beeld en literatuur. Een gasthoogleraar aan de kunstacademie schrijft fotograaf in spe Claire Fisher uit Six Feet Under. Lees hier mails IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII, XIIIXIV, XV en XVI.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog