Mails aan een jonge fotografe XVII

Gargnano, Gardameer, 7 juli 2011

Beste Claire,

Ja, ik fotografeer, maar verder dan een foto van een tweemaster ben ik vandaag niet geraakt. En als ik al een enkele keer het landschap probeer te vangen - wat een ijdel streven! - maak ik merkwaardig genoeg geen horizontale foto's, maar kantel ik het toestel alsof ik door mijn raam in de Via Marconi kijk. Waarom zou ik de alomtegenwoordige schoonheid proberen vast te leggen voor later? Mijn vrouw staat hier en nu als een engel op het dakterras onder twinkelende sterren naar het meer te kijken, daar kan geen beeld tegenop.

Ik heb je foto's vandaag ontvangen, bedankt. Ik kwam toevallig de postbode tegen toen ik met mijn dochter om brood liep. Hij sprong van zijn fiets en probeerde me uit te leggen dat er een pakketje voor mij, voor numero 41, op kantoor lag. 'Uit Amerika,' ging hij royaal gesticulerend verder als in een neorealistische Visconti waardoor ik ergens naar toe werd geslingerd waar ik nooit was geweest maar wel iets opriep. Misschien is dat wel wat me hier overkomt: thuiskomen op een vreemde plek.

… ik laat mijn pen los, Claire, ik stijg op en land in het kraaiennest van de tweemaster… ik zie mezelf op het terras naast mijn vrouw staan… wat een groots gevoel… alsof het verleden, het hier en nu en een flits van de toekomst voorbijglijden… geheel en al gelukzaligheid… kijk, daar staan we!

Bacci,
Bart

P.S.: ik laat je foto's nog even liggen omdat ik het juiste tijdstip, het juiste licht wil afwachten; misschien bekijk ik ze morgen, of overmorgen als ik weer in het neorealisme ben neergedaald.

*

Bart Koubaa's Mails aan een jonge fotografe zijn een eenmanscorrespondentie aan een fictieve fotografe over kunst, beeld en literatuur. Een gasthoogleraar aan de kunstacademie schrijft fotograaf in spe Claire Fisher uit Six Feet Under. Lees hier mails IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII, XIIIXIVXVXVI en XVII.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog