Mails aan een jonge fotografe XIX

Gargnano, Gardameer, 11 juli, 2011

Ja, Claire, we hebben moeite met dingen die niet gebeurd zijn en ja, ons leven is een aaneenschakeling van onmogelijke gebeurtenissen: de kans dat ik op dit moment, in deze kamer, bij dit licht en het ronkende geluid van een motorbootje, deze woorden zit te combineren is nul maar toch gebeurt het hier en nu: dit kon ik niet voorspellen, ik heb puur geluk; je zou me hier moeten zien zitten!

Omarm de filosofie, beste Claire, volg de lessen niet tegen je zin, ze zijn zinvoller en nuttiger dan je denkt, zelfs nu de hele wereld met vakantie is. Ze zal je veel minder sturen dan de wetenschap, die antwoorden blijft formuleren op wie we zijn, maar geen vrijbrief is voor ons doen en laten. Wat je broers bij jullie thuis met de doden uitrichten, wat de nabestaanden over hen beslissen, is niet hetzelfde als vaststellen wat de dood is.

Er zullen altijd vragen overblijven, Claire, niets of niemand heeft het laatste woord over een heelal dat blijft uitdijen; er zijn grenzen aan wat we kunnen zien, niet aan wat we kunnen aanvaarden. Wees alleen op je hoede voor de vertroebelde blik, het gaat erom de juiste vragen stellen. En laat je niet temmen! O nee, gooi de kritiek op je tentoonstelling als een beschimmelde perzik bij het vuilnis, hij is zo onmetelijk ver van jou en je foto’s verwijderd en bestaat slechts uit een verzameling betaalde meningen en belangen. Wat denk je zelf? Onnozelaars, jullie hebben er niets van begrepen of ik ben een beroerde fotograaf. Streef niet naar aanzien, beste Claire, maar naar het allerhoogste!

Als ik hier de trappen oploop naar het terras met uitzicht op het meer en de bergen:

De grote verha-
len zijn teneinde, leve
de fotografie…

Bacio,

B.

*

Bart Koubaa's Mails aan een jonge fotografe zijn een eenmanscorrespondentie aan een fictieve fotografe over kunst, beeld en literatuur. Een gasthoogleraar aan de kunstacademie schrijft fotograaf in spe Claire Fisher uit Six Feet Under. Lees hier mails IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII, XIIIXIVXVXVIXVII en XVIII.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog