Mails aan een jonge fotografe XXI

Onderwerp: alles verandert

Beste Claire,

Je beelden zijn verfrissend als een ijskoud glaasje limoncello na een bord tagliatelle met room en parmegiano! Je zou me hier moeten zien zitten als een Boeddha voor het scherm! En ik begrijp je ontgoocheling, maar lig niet wakker van de kritiek van je moeder, ze is ook maar een mens met goede bedoelingen. Geloof me Claire, niemand kan de fotografie rationeel ordenen, er bestaat geen wetenschap of filosofie om je beelden te beoordelen, er is alleen de tijdsgeest die voortdurend van gedaante verandert: nu, morgen en gisteren!

Gisterenochtend hebben we met ons vieren een kasteel gebouwd op het kleine keienstrand hier vlakbij. Onze zoon, mijn vrouw en ik verzamelden keien en stenen terwijl onze dochter op de bodem van het meer naar versiering zocht; ondanks haar astma bleef ze soms een hele minuut onder water. We hebben foto’s en een paar filmpjes gemaakt, een making of. Na ons werk zijn we al zingend naar de via Marconi n°41 gelopen; de kinderen hun rieten hoed op en de steeknetten op de schouder, mijn vrouw en ik hand in hand.

Tijdens de siësta in de rieten stoel riep een witte streep boven het meer Goethe op; ik zag Faust, die zich aan de magie wijdde nadat hij de waarheid niet had gevonden in de filosofie, de geneeskunst, het recht en de theologie: dass ich erkenne, wass die Welt im Innersten zusammenhält…

Wat ben ik toch een dwaas om je met mooie praatjes naar hier te lokken terwijl je in Klein Italië moet knokken om rond te komen! Verschoning, Claire, maar weet dat overal valt te leven zolang je niet dood bent.

Groeten,
Bart

Hotel villa Giulia, Gardameer, 14 juli 2011

P.S. ik doe bij de volgende mail een foto van mijn Italiaanse schrijfkamer; wacht maar tot je de luiken openduwt!

*

Bart Koubaa's Mails aan een jonge fotografe zijn een eenmanscorrespondentie aan een fictieve fotografe over kunst, beeld en literatuur. Een gasthoogleraar aan de kunstacademie schrijft fotograaf in spe Claire Fisher uit Six Feet Under. Lees hier mails IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII, XIIIXIVXVXVIXVIIXVIIIXIX en XX.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog