, 21 September 2014

Een verhaal van mijn hand

Auteur versus schrijver X

Foto’s van schrijvers worden auteursfoto’s genoemd. Geen schrijversfoto’s. Het verschil is helder: zelden zien we op een auteursfoto een schrijver schrijven. Vroeger was dat heel gebruikelijk, zie dit portret van Erasmus.

En heel zelden wil een hedendaagse schrijver zich laten fotograferen terwijl hij daadwerkelijk schrijft, zoals Dimitri Verhulst, die met een oude Remington in een hooiveld zit.

Toch is hij op die foto een typische auteur. Dat komt door de hand, en specifieker nog: door de vinger. Onvermijdelijk op auteursfoto’s! Al sinds er schrijvers worden gefotografeerd doemt de hand op. Om iets aan het anders zo kale gezicht te hebben, ter ondersteuning van het zware schrijvershoofd, met een wijs vingertje erbij, rokend, soms met twee handen en soms met twee vingers, met de handen in het haar of op het hoofd, uit pure wanhoop, desnoods iemand anders zijn hand, of weggestoken in een agressieve accessoire...

Een verzameling.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog