, 13 Oktober 2014

Inleiding: Maarten van der Graaff, Lijst met doordrenkingen

Inleiding Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer, eind dit jaar, leiden we de komende twee maanden onze auteurs en hun bijdragen in. We beginnen met de opening: Erik Lindner over Maarten van der Graaffs 'Lijst met doordrenkingen'.

‘Het huis ziet er anders uit na de korte vakantie,’ dichtte Co Woudsma. Zelfs het hele land ziet er anders uit als je een tijd bent weggeweest. ‘Er groeit klimop,’ brult Arjen Duinker verbaasd bij het zien van de gevel. De kaasboer om de hoek heet tegenwoordig ‘Gewoon kaas’. Reclamebureaus worden alsmaar inventiever, dichters voelen zich aan de taas getrokken. You&Medemblik lees je op een bord naast de snelweg, I am sterdam wordt je gevraagd te geloven. Het is wennen, kunstenaars die denken dat ze kunnen schrijven, waterbeddenwinkeliers die aan het rijmelen slaan. Als er nou een bakkerij zou openen die Van der Graaff & zoon zou heten, dan wisten we waar ons brood te halen.

Maarten van der Graaff (1987) houdt van dichtersnamen. Hij houdt van lijsten, tijdsaanduidingen. Hij studeerde theologie en zijn Vluchtautogedichten werd met de C. Buddingh’prijs voor het beste poëziedebuut 2013 bekroond. Hij publiceerde in 2011 in De Revisor de lyrische suite ‘Olatile’ en debuteerde niet lang daarvoor in nY. Hij is redacteur van het online magazine Samplekanon. Hij is een uiterst zelfbewust dichter, vol lef, durf, moed, kwinkslag, en godzijdank ook een beetje onnozelheid.

En dit zijn de eerste regels: 

Ik investeer in jou. Jij bloeit in de zomer.
Wij zijn van elkaar doordrenkt
als kerk en staat.
Wij zijn een windstille theocratie.

Auteursportret © Daniël Webb

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog