, 29 Oktober 2014

Inleiding: Laura Broekhuysen, Balts

Inleiding Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer, eind dit jaar, leiden we de komende twee maanden onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Gustaaf Peek over het lange gedicht 'Balts' door Laura Broekhuysen.

Wie het werk van Laura Broekhuysen (1983) heeft gevolgd zal niet verbaasd zijn over haar debuut als dichter. Haar stijl, altijd smakelijk, altijd zoekend, die haar romans Twee linkerlaarzen (2008) en Hellend vlak (2011) zo jubelend tot leven wekt, blijkt in de poëzie zijn oorsprong te vinden.

Balts. Het woordenboek formuleert het zo: ‘het geheel van vaste handelingen en bewegingen dat de mannetjesvogel verricht om de gunst van het wijfje te verwerven en daardoor tot paring te komen’. Wie die vaste handelingen en bewegingen wil betrappen en beschrijven moet scherp kijken, geduldig observeren.
‘We zijn de / stad, we zijn het beest dat / ons bestormt’. En even verderop: ‘We trekken ons terug in / ons dikmaakpak, we vreten / tot we fluiten’. Broekhuysens lange gedicht is zowel onbevangen als onbevreesd, en knetterend serieus. De dichter doet een gooi naar muziek, schoonheid, inzicht. Er bestaan auteurs die alles kunnen.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog