, 31 Oktober 2014

Inleiding: Bart Koubaa, Naar de molen, naar de molen!

Inleiding Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer, eind dit jaar, leiden we de komende twee maanden onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Daan Stoffelsen over Bart Koubaa's essay 'Naar de molen, naar de molen!'

‘De molenaar liep naar binnen, nam zijn jachtgeweer en schoot de blinde dood.’ Met deze schokkende moord begint, nee niet begint want de moordenaar heeft een motief en een rechtvaardiging, Bart Koubaa’s essay. In deze humanistische preek vat hij alle paradoxen van kans, kennis en kapitalisme samen, hij speelt ze uit, hij haalt Jerofejev en Camus uit de kast, hij drijft de argeloze lezer tot verwarring. Tot waanzin? Zijn wij de molenaar, de blinde, Sisyphus of Don Quichot? Laat u meevoeren door de molen, de molen, de molen, zo gaat de molen, de mo-ho-len, en besef: als het nergens op lijkt, kan het geen onzin zijn.

Zin en onzin en het onverwachte – dat is wat Bart Koubaa (1968), drijft, als redacteur van de Revisor, als auteur van zeven romans, waarvan De Leraar (2009) de succesvolste en De vogels van Europa (2014) de recentste is. Hij kietelt je tot lachen, afschuw of onbegrip, maar de twijfel komt het eerst.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog