, 07 November 2014

Inleiding: Bertram Mourits, ‘Zet vol vertrouwen een stap achteruit.’ Gedichten die je vertellen hoe te leven

Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer in januari (abonnees ontvangen hem nog voor de kerst - en veel meer) leiden we de komende twee maanden onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Gustaaf Peek over ‘Zet vol vertrouwen een stap achteruit.’ Gedichten die je vertellen hoe te leven.

Schrijven over poëzie is niet eenvoudig. Bertram Mourits (1969) beheerst de kunst en doet daar verder niet moeilijk over: een verademing. Helder en nuchter deelt hij hoe hij leest, waarom hij leest, waar hij naar zoekt en waar hij over twijfelt. Niets blijft obscuur, maar mysteries laat hij intact. Mourits kan moeiteloos bewonderen en die bewondering geduldig duiden.

Zijn doordeweekse bureau staat aan de Prinsengracht te Amsterdam, hij is redacteur bij uitgeverij Atlas Contact. Het lijkt niet voorstelbaar dat hij zijn auteurs en hun werk anders bejegent dan hij zich tegenover de poëzie in zijn essays gedraagt. Een schrijver kan het slechter treffen.
‘Je zou kunnen zeggen dat ik op dat moment leerde hoe belangrijk het was om goed te schrijven als je je lezer wil raken. Dat je nog zoveel trucs kunt gebruiken om dichtbij te komen, maar dat het er uiteindelijk om gaat de woorden te vinden die de lezer het gevoel geven dat een verhaal of een gedicht voor hem of haar is bedoeld.’ De woorden zijn belangrijk. Maar even noodzakelijk is het hart dat resoneert op literaire keuzes. Mourits doorgrondt die dynamiek.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog