, 12 November 2014

Inleiding: Auke Hulst, Baby 1

Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer in januari (abonnees ontvangen hem nog voor de kerst - en veel meer) leiden we de komende twee maanden onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Daan Stoffelsen over Auke Hulsts verhaal 'Baby 1'.

Dit verhaal heeft u al gelezen. We vroegen Auke Hulst (1975), schrijver, criticus, muzikant, om een feuilleton te schrijven voor Revisor.nl. Het werd ‘Baby 1’, en het was, schreef hij ons, ‘meer een voorstudie voor een langer iets geworden. Een korte roman’. Het werden negen delen, en het ging over een meisje op een eiland, in een gemeenschap die verdeeld was in baby’s en overzieners.

‘Ik ben de oudste, en de jongste, Baby 36, is zeven. Er komen geen baby’s meer bij. Het enige wat verandert, is dat er soms een overziener verdwijnt en soms een overziener bij komt. Waar de overzieners heen gaan en vandaan komen weet niemand. Nou ja, de overzieners zelf misschien. Als je ernaar vraagt, geven ze liever geen antwoord, of ze zeggen iets over een andere wereld, die is als de wereld van dromen.’

In de consequent naïeve toon van ‘Baby 1’ weet Hulst een kleine wereld neer te zetten, en de onvermijdelijke nieuwe, gevaarlijke kennis. Er zit een roman in, de vijfde, na onder andere het succesvolle Kinderen van het ruige land (2012) en het in januari 2015 te verschijnen Slaap zacht, Johnny Idaho. Maar er zat ook een kort verhaal in dit feuilleton, dat weer duizend woorden korter werd. Dit verhaal heeft u nog niet gelezen.

Auteursportret © Lenny Oosterwijk

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog