, 14 November 2014

Inleiding: Bette Adriaanse, Persoon in rattenpak

Revisor 2014

In de aanloop naar de verschijning van ons nieuwe nummer in januari (abonnees ontvangen hem nog voor de kerst - en veel meer) leiden we de komende twee maanden onze auteurs en hun bijdragen in. Vandaag: Gustaaf Peek over Bette Adriaanses verhaal 'Persoon in rattenpak'.

In 2010 publiceerde Bette Adriaanse (1984) het korte verhaal ‘De steen’. Een cryptisch verhaal, allegorisch, wanneer het Nederlands een fraaier woord dan ‘sprookje’ kende zou dat ‘De steen’ kunnen duiden. ‘Op een zekere dag, in een zeker dorpje ergens in de woestijn, arriveerde een man. Hij droeg een grote steen op zijn schouders. Het was een dun klein kereltje en de steen was bijna net zo groot als hij zelf was.’

Hoewel contemporain en sociaal herkenbaar, is ‘Persoon in rattenpak’ overduidelijk van dezelfde auteur. ‘De man, die eerst een reus geleken had, was klein ineens. “Denk niet dat ik niet liefhad,’ zei hij, knijpend in mijn arm.” Als ik mijn ziel niet altijd op een armlengte van mij af gehouden had-’ Zonder een zeker zelfvertrouwen zou dit soort zinnen niet geloofwaardig op de pagina staan. Adriaanse schrijft heldere zinnen over onheldere zaken.

Bette Adriaanse is naast schrijver ook beeldend kunstenaar. Wat ze maakt is origineel, alsof ze het niet kan laten.

Geen reacties

We willen u nog veel meer vragen, maar er in ieder geval zeker van zijn dat u een mens bent, een lezer, een schrijver, maar in ieder geval geen robot.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Omhoog